„Klubrádió
A lényeg

Öt hét után újra Orbán-beszéd a Kossuth rádióban: a 2023-as év is szorongásokkal teli lesz a háború miatt

10/06/2022 08:28

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor eddig a kormányalakítással volt elfoglalva, mondta, így nem volt ideje az állami rádióban a szokásos péntek reggeli helyzetjelentésre. Az interjúban a háborús uszító fogalmát újradefiniálta, olyan üzleti körök, amiket a 91 éves Soros György szimbolizál, aki szerinte keresni akar a háborún, és szerinte meg kell fékezni őket.

Orbán Viktor azt mondta, háborús költségvetés fogadott el a kormány, mert a 2023-as év is bizonytalan lesz és szorongásokkal teli lesz a háború miatt.

Bejelentette, hogy 100 ezer kisvállalkozó a rezsicsökkentésben maradhat, amiről hamarosan ki is ad egy rendeletet: "a családok mellett vállalkozók is részesei maradhatnak a rezsicsökkentésnek".

A háborús infláció leverésének módja a béke, és Magyarország az egyetlen szinte, aki békét akar – mondta. Orbán az árstopoktól (amik július 1-ig vannak érvényben) 5-6 százalék inflációcsökkenést vár. 10 helyett 15-16 százalék lenne az infláció és üzemanyagár-stop nélkül 700-900 forint lenne a benzinár a jelenlegi 480 forint helyett, mondta. Reagált a MOL elnökének a nyilatkozatára is, aki már júliustól kivezetné az árkorlátozást: szeretné meghosszabbítani, de akkor tudják gyorsan kivezetni ezeket az intézkedéseket, ha béke van. Ha háború van, ez csak lassan megy. 

A szomszédos háborúról azt mondta, hogy Ukrajnának joga van megvédenie saját magát. Ha úgy dönt egy kormány, hogy harcol, nem lehet elvitatni, még ha nem is jók az esélyeik a fogadóirodák szerint – fogalmazott a miniszterelnök.

(24.hu, 444.hu, hang.hu)