„Klubrádió
Reggeli gyors

Még sokszor száz nap vár Ukrajnára, a Nyugat késlekedése miatt folytatódik a vérontás

7/06/2022 08:06

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Orbán Viktor arra használta fel veszélyhelyzeti jogkörét, hogy elsöprő nagyságrendben vezessen be különadókat. Ezt elemzi a Bloomberg, ami szerint csapást szenvedtek a magyar befektetési eszközök, mert a piacokat megrémisztette a központi bank monetáris politikáját övező zavarodottság. A jövőben balkanizáltabb viszonyok várhatók az energiakereskedelemben. A Nyugat késlekedése meghosszabbította a vérontást Ukrajnában, írják Bécsben.

2022. június 07. Lapszemle 20220607/Kárpáti János
05:27
00:00

A Bloomberg amerikai üzleti hírügynökség a magyar kormány megszorító intézkedéseit áttekintő beszámolójában megállapítja: Orbán Viktor miniszterelnök arra használta fel veszélyhelyzeti jogkörét, hogy elsöprő nagyságrendben vezessen be különadókat, valamint 6,1 milliárd dollár összértékben vágja meg a közkiadásokat az idei és a következő évre.

Kihelyezett kormányülés Sopronban
 
 Orbán Viktor miniszterelnök (b2) a Sopronban tartott háromnapos kihelyezett kormányülésen 2022. június 4-én. Elfogadták az extraprofit adó kivetéséről szóló rendelkezéseket és a 2023-as költségvetés tervezetét is. Orbán Viktor mellett balról Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, jobbról Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára (j3), Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j2) és Nagy István agrárminiszter (j). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 
 


Az intézkedések lesújtanak a bankszektorra, az energetikára, a légitársaságokra, illetve a távközlésre, és rávilágítanak arra, mekkora mértékű a költségvetés egyensúlyhiánya. Ez a hiány elrettentette a befektetőket, miközben az Európai Unió eurómilliárdok Magyarországnak történő kifizetését tartja vissza a korrupcióra vonatkozó aggályok miatt – olvasható a tudósításban. A Bloomberg szerint csapást szenvedtek el az elmúlt héten a magyar befektetési eszközök, mert a piacokat megrémisztette a központi bank monetáris politikáját övező zavarodottság, a különadók terve és a kulcsfontosságú uniós alapokhoz való kormányzati hozzájutás rossz kilátása. Ez rekordmélységbe taszította a forint euróárfolyamát – jegyzi meg a hírügynökség.

Az energia-szabadkereskedelem vége – ezzel a címmel közölt terjedelmes cikket az amerikai üzleti körök vezető lapja, a Wall Street Journal. „Isten hozta az új korszakban, amikor az olajat és a gázt illetően az Oroszország elleni nyugati szankcióknak betudhatóan a geopolitikai versengés szempontjainak elsőbbségük van a kereslet és kínálat piaci erőivel szemben, írja a lap.

Hogy milyen új rend alakul majd ki, azt még évekig nem fogjuk tisztán látni, de a szakértők szerint az eddiginél úgymond balkanizáltabb viszonyok várhatók.

A cikk szerint alighanem három nagy befolyásoló erő előretörésének vagyunk a szemtanúi. Az első az Egyesült Államok és más nyugati nemzetek, amelyek a maguk hatalmas gazdasági és vásárlóerejét politikai fegyverként használják, a második Kína és olyan további felemelkedő országok csoportja, mint India, Törökország és Vietnam, amelyek ellenállnak a nyugati nyomásnak, és továbbra is üzletelnek Oroszországgal, végül a harmadik csoportot Szaúd-Arábia és a többi közel-keleti olajtermelő állam alkotja, amelyek igyekeznek megőrizni semlegességüket, és növelhetik piaci részesedésüket az elkövetkező években.

Chas Freeman, az Egyesült Államok volt szaúd-arábiai nagykövete szerint Európa soha többé nem támaszkodhat Oroszországra, mint elsődleges energiahordozó-forrásra. Ha majd fel is oldják a szankciókat, az országok inkább vállalják új infrastruktúra költséges kialakítását, és hosszú távra szóló alternatív beszerzési megállapodásokra törekednek. A Wall Street Journal idézi Pozsár Zoltánt, a Credit Suisse vezető pénzpiaci elemzőjét, aki szerint az új világrendben az energiakereskedelem kevésbé lesz hatékony, és az eddiginél költségesebbnek ígérkezik. A német embargó miatt például az orosz nyersolaj, ahelyett, hogy egy-két hét alatt megérkezne Hamburgba, több hónapos utazásra indul majd, hogy eljusson Kínába. A közel-keleti olajnak ugyanakkor hosszabb utat kell majd megtennie Európába, mint ha Ázsia lenne az úticél.

Ukrajnai háború
 
 Ukrán katonák M777 ágyúval lövik az orosz erőket a kelet-ukrajnai Donyecki területen 2022. június 6-án. MTI/EPA
 

Az Ukrajna ellen intézett orosz támadás utáni 97. napon sikerült odáig eljutni, hogy az Egyesült Államok és Németország kormánya felajánlott Kijevnek nagy hatótávolságú, korszerű rakétákat – írta a bécsi Der Standardban megjelent kommentárjában Eric Frey, aki szerint a Nyugat késlekedése meghosszabbította a vérontást, és Ukrajnára még sokszor száz nap háború vár. Ezekre a fegyverekre égető szüksége lenne az ukrán hadseregnek, hogy megállítsa az ország keleti részén a brutális orosz előretörést, de ehhez az offenzívához már túl későn érkeznek – vélekedett az osztrák elemző.

Ez a cikk szerint nem csupán azoknak az ukrajnai millióknak a katasztrófája, akiknek menekülniük kellett, mert falvaikat, városaikat megsemmisítették, hanem probléma a nyugati szövetségi rendszernek is, hiszen az Egyesült Államok és a NATO célként tűzte ki, hogy megakadályozzák Oroszország győzelmét ebben a háborúban. Hogy mi a győzelem, az továbbra is értelmezés kérdése. De ha Putyinnak sikerül ellenőrzése alá vonnia a Donbasz térségét, ha elvágja Ukrajnát az Azovi-tengertől, és Herszon város körül az ország közepén meg tud tartani magának egy beékelődést, akkor könnyen győztesnek nyilváníthatja magát.

Ebben az esetben Ukrajna és szövetségesei számára csak egyetlen lehetőség marad: folytatni a háborút, amíg ezeknek a területeknek legalább egy nagy részét sikerül visszahódítani. Sok katonai szakértő szerint ez lehetséges, mert egyszer, valamikor elfogy az orosz hadigépezet levegője. De ez eltart egy ideig, és aközben folytatódik a vérontás. Az első száz napot még sok száz nap fogja követni – hangzik a szerző komor jóslata. A Der Standard szerint a Kreml már régóta úgy tartja, hogy a NATO-val áll háborúban, miközben a Nyugat mindeddig behúzott kézifékkel haladt előre a konfliktusban, és ezzel azt idézte elő, hogy Ukrajnát gyűri maga alá az orosz gőzhenger. Elegendő mennyiségű nehézfegyverzettel Ukrajna a nyár folyamán megfordíthatja a hadiszerencsét, és ez az egyetlen lehetséges út a békéhez a Der Standard szerint.