„Klubrádió
Reggeli gyors

Vértes András közgazdász: 15 százalék is lehet az infláció

9/06/2022 13:26

| Szerző: Klubrádió

A 9,4-ről 10,7 százalékra ugró infláció önmagában is nagyon nagy, és az MNB grafikonját megnézve az látszik, hogy már majdnem függőlegesen megy felfelé az infláció – mondta Vértes András, a GKI Gazdaságkutató elnöke a Reggeli gyorsban.

2022. június 09. Reggeli gyors - részlet 22.06.09. Vértes András
08:47
00:00
2022. májusban a fogyasztói árak átlagosan 10,7%-kal meghaladták az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 1,7%-kal nőttek – közölte a KSH szerdán. 

Bár a magas infláció nem csak Magyarországot, hanem Európát, sőt az USA-t is érinti, de az már korábban is egyértelműen látszott, hogy a választások előtt a magyar kormányzat – költségvetési szempontból – súlyos mértékben túlköltekezett. A kormány a mostani szigorításokkal, extraprofit adókkal próbálja a kialakult pénzügyi űrt kitölteni, a magyar gazdaságot tovább működtetni, mondta Vértes András.

A közgazdász szerint a 9,4-ről 10,7 százalékra ugró infláció önmagában is nagyon nagy. Az MNB grafikonját megnézve az látszik, hogy már majdnem függőlegesen megy felfelé az infláció, ami előre vítíti azt, hogy – amennyiben nem változnak a feltételek – 15 százalék környékére is felmehet. Ez még nagyon hosszú menet lesz, mondta Vértes András, a GKI Gazdaságkutató elnöke.

Fotó: Pixabay
 

A teljes beszélgetést a cikk elején a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Vértes Andrással
2022. június 09., csütörtök 07:47
Műsorvezető: Mérő Vera