„Klubrádió
Reggeli gyors

Vértes András: Nem jó célokra költött a kormány

12/01/2021 15:39

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Nagyon rossz a járvány okozta halálozási arány, a gazdaság gyors beindulása kétséges. Rengeteg pénz ment el, de nem igazi válságkezelésre és egészségügyre.

2021. január 12. Reggeli gyors - részlet 21.01.12. Vértes András
00:00
00:00

Mintegy 9 százalék a tavalyi GDP-arányos államháztartási hiány a Pénzügyminisztérium szerint, amit eredetileg 1 százalékra terveztek. Ezt hozta a pandémia. Az államadósság 64 százalékról fölmegy 80 százalékra. Rengeteg pénzt költött el a kormány. Vértes András, a GKI Gazdaságkutató elnöke szerint nem ez a baj, így járt és cselekedett a világ legtöbb országa, a hiány mindenütt megnőtt. Azt érdemes megnézni, hogy mire ment el a pénz, mi lett a haszna. A válasz rendkívül szomorú és elkeserítő.

Először is a járvány okozta halálozások száma nagyon magas. Az egészségügyre tehát nem áldoztak eleget. Igaz, hogy ez nem tavalyi jelenség, mondhatjuk azt, hogy évtizedek óta így van, egyébként hasonló a helyzet az oktatásban is. A másik, amire költeni kellett volna, az az úgynevezett kurzarbeit, vagyis adni kellett volna állami forrásokból a cégtulajdonosoknak és a munkavállalóknak is, hogy tudjanak dolgozni, valamennyire. Így, hogy erre nem szántak eleget, nagyon nehéz és lassú lesz a kilábalás. A Világgazdasági Fórum több tucat ország válságkezelését értékelte, és Magyarországnak elégségest adott.

A harmadik fontos dolog, hogy olyasmire költött a kormány, amire ilyen helyzetben nem kellett volna, vagy legalábbis vitatható, hogy kellett-e. Vértes András sorolta a teljesen feleslegesnek látszó beruházásokat: Budapest-Belgrád vasútvonal, stadionok, hadiipar, terrorelhárítás, Vadászati Világkiállítás. Aztán a különböző alapítványi és egyházi támogatások. 1.000 milliárd forint ment el úgy, hogy jobb helye is lett volna. A rászorulókat kellett volna támogatni, azokat, akik nehéz helyzetben vannak. Ha az embereknek van némi pénzük, akkor vásárolnak, s ha vásárolnak, akkor az államnak van bevétele az általános forgalmi adóból.

A GKI elnöke úgy véli, hogy bár hasonló mértékben nőtt a hiány, mint más országokban, arányosan hasonló pénz ment el válságkezelés címszó alatt, mégis sokkal lassabban fogunk kijönni ebből az időszakból mint azok, akik racionális célokra költöttek.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI / Mohai Balázs.

Reggeli gyors
2021.01.12. 06:00
Műsorvezető: Dési János