„Klubrádió

Mondani lehet, hogy Tiborcz-adó, kivetni nem

22/12/2020 19:07

| Szerző: Klubrádió

Karácsony Gergely 2019 nyarán kampányolt egy új, a leggazdagabbakat sújtó adónem bevezetésének ígéretével, ezt nevezte Tiborcz-adónak, amit a Orbán Viktor veje sérelmezett.  Keresetét a bíróság elutasította. A főpolgármester szabadon használhatja a kifejezést. Ám ez keserű öröm, hiszen nemhogy a Tiborcz-adót, semmilyen egyéb adónemet nem vethetnek ki az önkormányzatok a miniszterelnök tiltása miatt.

"Tiborcz-adó, Tiborcz-adó, Tiborcz-adó. Ezt bárhányszor leírhatom és mondhatom, mert a bíróság ma elutasította a miniszterelnök vejének keresetét. Ő igenis része a közéletnek." Így kezdi Facebookon közzétett posztját Karácsony Gergely.

A főpolgármester arra is kitért, hogy a miniszterelnök – akire Karácsony csak Tiborcz István apósaként hivatkozott – megtiltotta az önkormányzatoknak új adónemek kivetését. "Pedig most lenne igazán szükség arra, hogy akik annyit kivettek a közösből, tegyenek vissza valamennyit. Egyetértek Botka László felvetésével, legyen olyan szolidaritási alap, amely a közbeszerzések nagy nyerteseitől, az oligarcháktól vár hozzájárulást a járvány és a válság kezelésének a költségeihez. Mert a városaink kifosztása nem kormányzás!"

Karácsony 2019 nyarán kampányolt egy új adónem bevezetésének ígéretével, ami elmondása szerint „a felső 1 százalék” szolidaritási adója lett volna. Ezt a kampányban Tiborcz-adónak nevezte, Tiborcz István pedig zokon vette ezt – foglalta össze az előzményeket a 444.