„Klubrádió
Megbeszéljük...

Bokros Lajos: A kormány válság alatt is pazarol

30/12/2020 22:30

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Az Orbán-kormány válságkezelési gyakorlata messze elmarad a kívánatostól, hiszen a nagy, kormányközeli cégek vezteségeit pótolja a kormány ahelyett, hogy az adófizetők jövedelmének megsegítésével tartaná életben a belföldi keresletet, Bokros Lajos szerint. A volt pénzügyminiszter azt is hozzátette, hogy a kormány túlárazott beruházásai, soha nem fognak megtérülni, és a működtetésük időszakában a folyamatosan az adófizetők pénzére szorulnak.

2020. december 30. Megbeszéljük - részlet 20.12.30. Bokros Lajos
13:45
00:00

Nagyon nehéz éven vagyunk túl nemcsak egészségügyileg, de gazdasági értelemben is. A koronavírus járvány csak eddig mintegy kétmillió áldozatot szedett világszerte és olyan gazdasági visszaesést, amilyenhez a hasonlót az elmúlt évszázadban láttunk csak. Azt hogy a kormány hogyan ítéli a járványügyi és gazdaságvédelmi intézkedéseit, már tudjuk.

Bokros Lajos közgazdász, volt pénzügyminiszter és egykori EP képviselő másként látja mindezt. A világot megrengető válságot jelenleg nem egy belső tényező okozza, hanem egy olyan megfoghatatlan entitás, ami miatt nem építhetünk a gazdaság ciklikus ritmusára. Ebből a válságból nem lehet úgy kitörni, hogy növeljük az exportot, hiszen minden ország felvevőpiaca nehézségekkel küzd a belföldi kereslet visszaesése következtében.

„Ez egy olyan válság, ami a belföldi kereslet élénkítését igényelné, aminek két fontos forrása lehet. Az egyik a fogyasztás, a másik pedig a beruházások.”

E tekintetben Bokros szerint az Orbán-kormány válságkezelési gyakorlata messze elmarad a kívánatostól, hiszen nem a rászorulók fogyasztásának élénkítésére, illetve a hatékony beruházások növekedésére helyezik a hangsúlyt, hanem a veszteséges vállalatokat működtető hazai oligarchia támogatására. Azt is hozzátette, ha van egy országban olyan jogi környezet, amely lehetővé teszi ezeket a beruházásokat hatékonyan és nyereséggel megvalósítani, teljesen felesleges pazarlás a nagyméretű vállalatokat támogatni. Támogatni most azokat kell, akik elvesztették az állásukat, a megélhetésüket. A válság kezdete óta félmillió ember vesztette el az állását, további negyedmillióval növekedett azok száma, akik részmunkaidőben tudnak csak dolgozni. Bár a KSH adatai mást mutatnak, Bokros egyéb forrásokat tekint mérvadónak ez ügyben. Nekik kellett volna „jövedelemválság leküzdése érdekében” jelentős mértékű támogatást biztosítani. Ilyen a közgazdász szerint a munkanélküli segély, a családi pótlék meghosszabbítása, utóbbi jelentős mértékű növelése. „Tehát mindazoknak a jövedelmét érdemes lett volna növelni, akik azt mindenképp elköltik, mert az a belföldi keresletre jótékonyan hatott volna, és lehetővé tette volna, hogy a vállalkozói szektor kisebb visszaesést szenvedjen el” – tette hozzá. Ez az amit az Orbán-kormány elmulasztott megtenni.

 
Bokros LajosFotó: MTI/Kovács Tamás

Ehhez képest Bokros szerint a kormány fölöslegesen elköltött 300 milliárd forintot rossz minőségű, túlárazott lélegeztetőgépekre, és emellett is költekezik, amivel a költségvetési hiányt is súlyosan megnövelték.

Az igazi különbség szerinte, hogy jövedelmi válság van, nem bank-, adósság-, vagy költségvetési válság.

Az sem mindegy, hogy milyen beruházásra költ a kormányzat. Bokros elmondta, hogy vannak olyan beruházások, amiket a közgazdasági szaknyelv „fehér elefántként” jegyez. Ezek a túl drága beruházások, amelyek soha nem fognak megtérülni, és amelyek a működtetésük időszakában a folyamatosan az adófizetők pénzére szorulnak.

Hiába az uniós helyreállítási alap, az aranyélet nem jön el a magyarok számára, és ezt Bokros szerint a lakosság is észre fogja venni, Magyarország még jobban leszakad Európa többi részétől. A közgazdász szerint ez uniós források csak arra lesznek elegendők, hogy az emberek elviseljék a kormányzat mérhetetlen pazarlását.

Egyetlen reménysugárként nevezte meg, hogy az Európai Unió apró lépésekkel ugyan, de legalább annyit el tudott érni, hogy a jogállamisághoz kötötte a kifizetéseket.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2020.12.30. 16:15
Riporter: Bolgár György