„Klubrádió
Reggeli gyors

Csillag István: Orbán és oligarchái jobban élnek, a lakosság meg nem

8/06/2022 13:24

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

A kormány szerint szó sincs megszorításról, Csillag István közgazdász, volt gazdasági miniszter szerint ez az a demagógia, amit az emberek szívesen hallanak a politikusoktól. Az emberek meg elhiszik, mert ott van a a választás előtt visszakapott pénz, de valójában az már csak pernye. A hatalom megtartása érdekében a kormány köp a hitelezők és hitelminősítők követeléseire, és most éppen azt a két felhízlalt szektort "vágja le", a bankszektort és a MOL-t, ahol lehetővé tette az extraprofitot, de a többi ágazatban nemhogy extra, még profit sincs szerinte. 

2022. június 08. Reggeli gyors-részlet / Csillag István, interjú - 2022.06.08.
12:12
00:00

Csillag István volt gazdasági miniszter szerint a megszorításokat elkendőző kormányzati magyarázatok, mint például hogy ők csak az extraprofitot veszik el, de a cégek nem hárítják át a költségeket a lakosságra, "a legjobb demagógia, amit az emberek szívesen hallanak" A Reggeli gyorsban Csillag úgy fogalmazott, hogy az emberek azt gondolják, hogy az a pénz, amit az áremelkedés kivesz a zsebükből, az személytelen, ezzel szemben, amikor a kormány azt mondja, hogy például a tehetősebbek számára nem fog olyan mértékben emelkedni a családi pótlék, akkor rá tud mutatni arra az emberre, aki kiveszi a szebéből a pénzt.

A Világgazdaság évindító konferenciája Budapesten
 
Csillag István
 
Budapest, 2015. január 22. Csillag István korábbi gazdasági miniszter a Világgazdaság gazdasági napilap 2015: Átrendeződő piacok, új tulajdonosok címmel megrendezett évindító konferenciáján az Aquincum Hotel Budapest szállodában. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd
 

Csillag szerint Orbán a korábbi tapasztalataihoz, a gondolkodásbeli képességhez igazítja érvelését, ami hasonló ahhoz, mint amikor a történelemben pálinkával vettek a szavazókat. Orbán nem közvetlenül a fogyasztóktól veszi vissza azt a pénzt, amit a saját újraválasztása érdekében a zsebükbe tett, hanem úgy tesz, mintha csak a vállalatokat sanyargatná, és nem a fogyasztókat sújtaná. Pedig ha az emberek elveszítik a munkájukat, mert a cégek nem fejlesztenek és nem lesznek új munkajhelyek, ha hiány lép fel, nem ugyanez lesz az eredmény? - tette fel a kérdést.

Beszélt arról, hogy a demokráciák nagy problémája, hogy a politikusok arra számítanak, hogy a választók értik azokat a folyamatokat, amiket amúgy a politikusok se képesek megérteni. Azt hiszik, hogy a katedrán állva magyaráznak, és nem egyszerűbben mondják el.

Szerinte egy olyan picike, nyitott ország, mint Magyarország, minden egyes mozzanatát az határozza meg, hogy mi történik a szomszédos országokban és a világgazdaságban. "Nem tudjuk függetleníteni magunkat a világ egészétől, ahogy megpróbálták a komcsik, hogy megállítjuk a gázáremelést a határon". Rámutatott, ezt ma se lehet megállítani, vagy pedig az ára "irtóztatóztató", "legalább akkora, mint amekkora a kommunista időszakban volt, aminek a végén a kommunista uralom összeomlott. Bár ennek mindenki örül" - tette hozzá. 

Amikor a gázárak, az olajárak a duplájára nőnek, Csillag szerint a kormány csak annyit tud korrigálni, "hogy az ebből eredő veszteséget milyen arányban terítjük szét a lakosság egészében". A mai arány viszont szerinte az, hogy Orbán és oligarchái fölözik ezt le, ők jobban élnek, a lakosság egésze meg nem él jobban. De Csillag szerint ezt a lakosság nem veszi észre azonnal, mert még a zsebében van az a soha nem látott pénz, amit megkapott adóvisszatérítésből, a 13. havi nyugdíjból, nyugdíjprémiumból, "még ott gyűrügeti a zsebében, de amikor bemegy a boltba, kiderül, hogy az olyan, mint amikor pénzt égetünk és tele van pernyével".

Csillag szerint Orbánnak olyan víziók is vannak a fejében, amit a Kárpátok Géniuszaként szeretne kiterjeszteni egész Európára, de "ebből nehéz holnap levest venni". A valóság talajára visszatérve viszont azt kell lássa, hogy "nagyon drágul a pénz", hiszen még a kínaiak sem tudnak olyan erővel növekedni, így nincs akkora bevételük, amit megtakaríthatnának, és így nem is adják olyan olcsón a hitelt, mint eddig. "Ezért az ilyen pici nyitott országok számára élet-halál kérdés, hogy milyen gazdaságpolitikát folytatnak" - mondta Csillag István.

Szerinte fontos, hogy megfelelően tudjuk érvekkel és tettekkel is kielégíteni a hitelezőket és az őket képviselő hitelminősítők követelményeit. "Most abba az irányba haladunk, abszolút köpünk erre". Csakhogy az eddig az EU-tól ingyen kapott, a GDP 4-5 százalékát kitevő pénz nem jött, ugyanakkor a hitelezők pénze pedig mindenkinek egyre drágább. Szerinte a hatalom megtartása érdekében megéri, "hogy az infláció magas legyen és a pénzünket menekítsük ki innét. Erről beszélünk a mindennapokban, hogy nem megszorítás, hanem andalító zene a választópolgárok számára".

Beszélt arról, hogy a MOL az orosz olajat olcsón vásárolta, és drágán tudja eladni, illetve a bankszektorról, amit az MNB "elképesztő olcsón adott refinanszírozási hitellel felhízlalt és most levágja. Az összes többi szektorban nemhogy extraprofit, de profit sincs" - mondta Csillag István.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy a vert sereg, akit az infláció, az áruhiány, a hülyeség ver, az gyorsan tanul egy orosz közmondás szerint.