„Klubrádió
Reggeli gyors

Vértes András: Pénzt kell adni az embereknek!

1/10/2020 09:06

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Mindaddig, amíg nem lesz meg a vírus ellenszere, bizonytalanságban vannak a cégek és a polgárok is. A kormányok dolga ilyenkor az, hogy támogatást adjanak.

2020. október 01. Reggeli gyors - részlet 20.10.01. Vértes András
08:04
00:00

Az már biztos, hogy „V” alakú visszapattanás nem lesz ebből a válságból, amíg nincs védőoltás, addig különböző hullámokban érkeznek az újabb és újabb problémák. A GKI Gazdaságkutató a GDP idei csökkenését 7-8 százalékra teszi, ami valamivel jobb az európai átlagnál, de rosszabb a V4-ek átlagánál. A jövő év elején is negatív lesz a tendencia, talán 2021 második felében indulhat be valamilyen növekedés – elemezte a helyzetet Vértes András elnök. Az EU és az OECD szerint a tagállamok többségében 2022-ben érheti el a GDP a 2019-es szintet.

A bizonytalan helyzetben mindenki kivár, ezt teszi a legtöbb vállalkozás is, amit csak lehet, igyekszik elhalasztani, így a beruházások 10 százalékos csökkenésére kell számítani ebben az évben. Az uniós támogatások aránya 11-12 százalékra tehető, de 2022 után már nem pörgetik majd annyira a gazdaságot, mint korábban. Nő a munkanélküliség, az emberek egyre kevesebb pénzhez jutnak. Nem mindenki tud átállni az otthoni munkára, ha igen, akkor is nehezebben megy minden. Otthon vannak a gyerekek is, mások a körülmények, azok is megérzik a válságot, akik nem veszítették el teljesen a munkájukat, csak mondjuk csökkent a fizetésük.

Ebben a helyzetben az a racionális megoldás, hogy pénzt kell adni mind a vállalkozásoknak, mind a lakosságnak. A fél, vagy inkább az egész világ ezt teszi – jegyzi meg Vértes András. A magyar kormány azonban nem. Ezzel a politikával még nehezebb helyzetbe hozza az országot, és minél tovább viselkedik így, annál nehezebb és hosszabb lesz a kilábalás.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs.

Reggeli gyors
2020.10.01. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre