„Klubrádió
Reggeli gyors

Moszkvában úgy tudják, Orbánék nem mennek bele a gázembargóba se

9/06/2022 08:31

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Az újabb rendeleti kormányzás életbeléptetésével újabb demokráciaellenes lépések jöhetnek. Bár a Fudan Egyetem beruházása ingatag lábakon áll, Orbánnak zsarolási potenciált jelenthet az EU-val szembeni politikájában. Moszkva főrabbija Magyarországra menekült, miután központi nyomásra sem volt hajlandó nyíltan támogatni az Ukrajna elleni inváziót. A Ryanair tiltakozik Orbánnál az extraadó miatt. Nemzetközi lapszemle.

2022. június 09. Lapszemle 20220609/Csernyánszky
05:18
00:00

A Ryanair légitársaság arra kéri a magyar kormányt, törölje el az utasokra kivetett új adót – írja a Reuters. A cég levélben kereste meg Orbán Viktort, az új adónemet álcázott adókivetésnek nevezve, mert végül az utasokon kell behajtani azt. A július 1-től bevezetendő adó 10-től 25 euróig terjedő plusz kiadást jelent majd az utasoknak.

A Ryanair sajtótájékoztatója Belgiumban
 
 Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója sajtótájékoztatót tart a légitársaság új téli járatairól Brüsszelben. MTI/EPA/Stephanie Lecocq
 
 

Elhibázott lépés ez a kormánytól, mert a Covid idején padlóra kerültek a légitársaságok, épphogy kezdenek talpra állni. Másrészről a Ryanair úgy véli, ez visszafogja majd a magyar turizmus, és hatással lesz a munkaerőpiacra is. Amennyiben marad az extraprofit névre keresztelt adó, a Ryanair olyan országokba költözteti budapesti kapacitásait, ahol együtt dolgozik a kormány a légitársasággal az üzletmenet helyreállításában. A Reuters megkeresésére a kormányszóvivő nem válaszolt. Példakánt a cikk az OTP-t említi meg, a bank 78 milliárd forintos veszteséget fog elszenvedni, illetve hitelezési politikájuk szenvedi meg a kormányzati lépést.

Orbán számára az ukrán háború eszköz hatalma további megerősítésére – írja a Human Rights Watch elemzője, Lydia Gall, aki felhívja a figyelmet, hogy az alkotmánymódosítást ismét úgy hajtotta végre a kormányfő, hogy nem bocsátotta társadalmi vitára, és a döntéshozatalba egyáltalán senkit nem vont be, a háborús veszélyhelyzet bejelentésére pedig a választások után szinte azonnal sort kerített.

Mivel a Covid idején hasonlót élt át az ország, mint most, az újabb rendeleti kormányzás életbeléptetésével nem várhatunk mást, mint akkor. Például a járvánnyal összefüggésbe nem hozható intézkedéseket vezettek be, mint a média és a civil szervezetek megregulázását. Tehát demokrácia-ellenes lépések jönnek, a hatalommal való visszaélés esetei. Mivel továbbra is fennáll Orbán hatalmának ellenőrizhetetlensége és számonkérhetetlensége, ezért a 7-es cikkelyes eljárást fel kellene végre gyorsítani és határidőket szabni annak lefolytatására – javasolja a szerző.

Az adófizetők pénzéből fizetendő, 665 milliárd forintos Fudan egyetemi beruházás megvalósításának elméleti akadályait foglalja össze a Szabad Európa/Szabadság Rádió, ami Orbán újraválasztása után újabb lendületet kapott. A kormányfő minden addigi ígéretét sutba dobta, miközben az ellenzék minden igyekezetét letöri és működését igyekszik megbénítani. Így az uniós országok közül Budapesten lesz az első, Kínán kívül létesülő Egyetem.

A terveket jól ismerő kormányzati források jelezték, a beruházás ingatag lábakon áll a jelen pillanatban, ugyanakkor zsarolási potenciált is jelenthet ez Orbánnak az EU-val szembeni politikájában. Kína számára arcvesztéssel járna, ha elengedné a projektet, nem beszélve a nyomában várható további magyarországi befektetési elehetőségtől való elesésről. Baranyi Krisztina polgármester közvetlen helyi kezdeményezésű népszavazást tervez, a nagyobb ellenzéki megmozduláshoz viszont ismét többpárti összefogásra lenne szükség, ám egyelőre mindenki a választási sebeit nyalogatja.

Moszkva főrabbija Magyarországra menekült, miután központi nyomásra sem volt hajlandó nyíltan támogatni az Ukrajna elleni inváziót – írja az Ortodox Times Pinchas Goldschmidt menyére, mint forrásra hivatkozva. Avital Cizik-Goldschmidt, Amerikába élő újságíró a Twitteren úgy fogalmazott, most végre őszintén megoszthatom, mi van a történtek hátterében. Felszólították a különleges katonai művelet támogatására, amit Goldschmidt megtagadott. A főrabbi két héttel a februári események után menekült el hazájából, ahol 33 évig nevelgette növendékeit.

Vlagyimir Putyin Budapesten
 
 Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt (k) a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án. Balról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 
 

A Moszkovszkij Komszomolec Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter közlésére hivatkozva azt írta, hogy Magyarország nem támogatja a hetedik uniós szankciós csomagot, amely a gázimport felmondását jelentené a tagállamok számára. Ennek ötletét az észt és a lengyel kollégái vetették fel. Ellene pedig a magyar külügyminiszter azzal érvelt, hogy már az olajembargó esetén is 55-60%-kal ugrottak volna meg az árak, és ha ebbe nem ment bele az ország, akkor az ország energiabiztonságát veszélyeztető gázembargóba sem fog.