„Köszönjük,
Reggeli gyors

Bod Péter Ákos: Orbán intézkedései furák, és az élettől elrugaszkodottak

17/06/2022 21:45

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Ha valamikor meg is nyugszanak az energiaárak, a forint gyengülése továbbra is magasan tartja majd azok árát – mondta Bod Péter Ákos. A volt jegybankelnök szerint a hatóságiárak csak veszteségeket okoznak, a problémát nem oldják meg, a pénzpiac ezért is felelt olyan rosszul Orbán bejelentésére, hogy októberig megtartja az árstopot.

2022. június 17. Reggeli gyors - részlet 22.06.17. Bod Péter Ákos
08:19
00:00

Korábban a Klubráió is beszámolt róla, hogy kormány arról döntött a mai napon, hogy maradnak az árkorlátozások október 1-ig, azaz a rögzített élelmiszerárak maradnak, akárcsak az üzemanyagok hatósági ára is. Év végéig pedig a kamatstop és a hitelmoratórium is életben marad.

A jegybank pedig váratlanul 50 bázispontos kamatemelést hajtott végre az MNB az irányadó eszközében, az egyhetes betéten csütörtökön.

Bod Péter Ákos, a jegybank volt elnöke a Klubrádiónak azt mondta, hogy míg a kamatemelés, valamelyest javított ugyan a 400-as forintos euró árfolyamon, de Orbán aztán bejelentette, hogy maradnak a "fura, különös és élettől elrugaszkodott" intézkedések, amely egyben a forint újabb gyengüléséhez vezetett. A pénztulajdonosok ez alapján levonták a következtetést: "A forintban nincs sok fantázia".

A Portfolio gazdasági konferenciája Budapesten
 
Bod Péter Ákos Fotó: Soós Lajos / MTI
 

Az elemi közgazdaságtannak ellentmondó hatósági árak megtartását Bod úgy értékeli, mintha Orbán még mindig a kampányolna. Az üzemanyagárakra kivetett hatósági árstop nem tartható fenn a végtelenségig, hiszen így veszteségeket okoz. "A boltostól sem várható el, hogy olcsóbban adja el áruját, mint amennyiért beszerzi" – tette hozzá. Vagy romlik a minőség, vagy hiány lesz az aott termékből, vagy csődbe menne az eladó. "Egy ilyen manővert a befizetett adókból lehet és kell megtámogatni" – monta a közgazász.

Ehelyett a kormány tehetne valóban hasznos lépéseket: megemelhetné a csalái pótlékot a költségvetésből, vagy mésékelhetné az adóterheket. A tömegközlekedésre adott kedvezményekkel ösztönözni lehetne azokat, akiknek jobban oda kell figyelniük, mennyit fordítanak üzemanyagra. És természetesen a fizetésemelés is lehet ösztönző.

Az energia olcsóbb nemigen lesz. A gyengülő forint akkor sem segít ezen, ha euróban, vagy dollárban esetleg konszolidálódik valamikor.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Bod Péter Ákos
2022.06.17., péntek 7:43
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert