„Klubrádió
Reggeli gyors

Bod: Valaki szólhatna Orbánnak, hogy megnyerte a választást, nem kell már szórnia a pénzt

3/05/2022 09:11

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók miatt az energiaárak érthetően emelkednek, de Orbán úgy viselkedik, mintha még mindig kampányidőszak lenne – véli Bod Péter Ákos. A közgazdász szerint valós kontroll nélkül a magyar politika inkább szól Orbán monológjairól, mint a realitásról.

2022. május 03. Reggeli gyors - részlet 22.05.03. Bod Péter Ákos
13:12
00:00

A kormány gazdaságpolitikájának célja a viszonylag dinamikus gazdasági növekedés megőrzése mellett az egyensúlyi mutatók "megerősítése" – írta a magyar kormány az Európai Bizottságnak hét végén benyújtott Konvergencia Programjában (KP).

A Népszava úgy foglalta össze, hogy az Orbán-kabinet arra számít, hogy a magyar gazdaság megrázkódtatást elkerülve lendül túl a ukrajnai háború okozta gazdasági válságon és látszólag minden különösen intézkedés nélkül visszatér az egyensúlyi növekedési pályára.

"Ha véget is ér (az év végéig) a vérontás Ukrajnában, nagyon nehéz elképzelni, hogy olyan rendezés szülessen, ami nem nyomja rá bélyegét Európa egészének működésére" – véli Bod Péter Ákos közgazdász. A Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke úgy látja, hogy a háború olyan gazdasági spirált indított el, amely Európa és így Magyarország gazdaságát is lehúzza.

Energetiki vontkozásban különösen fontos tényező, hogy milyen ütemben tudnak leválni az európai országok az orosz forrásokról. Bod szerint most Magyarország is megérzi a szinte kizárólagos függésének visszaütését. "Egy beszerzési ágtól való függés mindig kockázatot jelent" – foglalta össze. Hozzátette, most látjuk, milyen kockázatot lehetett volna elkerülni. "Ennek árát azoknak kell megfizetni, akik megpróbálják megőrizni a földet a következő generáció számára. Ezúttal a békét is" – mondta.

Hozzátette, a háború és a szankciók miatt az energia nem lesz olcsóbb a következő években. Hangsúlyozta, a fosszilis energiahordozók korlátozottsága, és ebből adódóan magas áruk "a legnagyobb nevelő erő". Ez rákényszeríti az embereket a takarékoskodásra.

Konferencia az Antall-kormány megalakulásnak 25. évfordulója
 
Bod Péter Ákos
 Fotó: Bruzák Noémi / MTI
 

Ehhez képest a magyar kormányfő úgy viselkedik, mintha még mindig kampányidőszak lenne. "Valaki igazán szólhatna Orbánnak, hogy már megnyerte a választást" – mondta. Hozzátette, hogy az üzemanyagárakra kivetett hatósági árstop nem tartható fenn a végtelenségig, hiszen így veszteségeket okoz. A közgazdász úgy látja, hogy a Parlament kontrollképtelensége miatt lényegében már csak Orbán monológjairól szól a magyar politika, a realitásokhoz már nincs sok köze. Hangsúlyozta azonban, a valós körülmények előbb-utóbb szembejönnek, és arra már reagálnia kell a kormánynak. Súlyosnak tartja azt a körülményt, hogy egy gazdasági körülmény megoldását célzó intézkedéseket nem a gazdaságért felelős – ebből következően képzett – csúcsminiszter, szakértők bevonásával kidolgozott tervek alapján hozza meg, hanem egyetlen ember kiigazításokkal próbálja foltozgatni, valós program nélkül. Részben ennek a tervképtelenségnek köszönhető az is, hogy az EU nem igyekszik pénzt folyósítani Magyarországnak.

Az Európai Unió sem nézi jó szemmel, ha szükség idején (mint amilyen egy szomszédos országban dúló háború) össze kell zárni, valamely tagország vezetője mégis kilóg ebből a sorból. "Az belefér, hogy egy ország a maga érdekeit kompromisszumkészen képviseli, az árulás azonban nem fér bele. És az a félelmem, hogy a magyar pozíciót annak látják Európában, aminek én is."

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Bod Péter Ákossal
2022.05.03., kedd 8:10
Riporter: Dési János