„Klubrádió
Esti gyors

Bod Péter Ákos: Új struktúrában indult újra a világ

27/10/2021 10:06

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A koronavírus-járvány miatt a termelés nagyon visszaesett, és bizonyos szakmák kiürültek. Most a gazdaság újraindításakor azzal szembesülünk, hogy komoly hiányok jelentkeznek – mondta Bod Péter Ákos közgazdász. Hozzátette, ez az oka az elszabaduló inflációnak.

2021. október 26. Esti gyors - részlet 21.10.26. Bod Péter Ákos
09:13
00:00

A központi irányítású tervgazdaságokban nem ritka a hiány jelensége, most azonban a piaci viszonyok között működő országok is megismerkednek ezzel a jelenséggel. Ugyanis már nemcsak a magas áremelkedés jellemzi a Covid-válságból való helyreállást, hanem egyre jellemzőbbek a várólisták és a mennyiségi korlátok – írja a Portfolio.hu oldalon megjelent cikkében Bod Péter Ákos.

A Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke a Klubrádióban arról beszélt, hogy hiánygazdaság az, amikor nem a pénz, hanem a politikai hatalom határozza meg, miből és mennyit halmozunk fel, "kerül, amibe kerül". Így felesleges áruk is megjelennek a hazai piacon, míg másokból komoly hiányok lépnek fel. "Láttunk már ilyet szelidített vátozatban" – utalt a hatvanas évek gazdaságpolitikájára Bod.

Hozzáttette, a jelenlegi helyzet annyiban különbözik, hogy a hiány több vonatkozásban is jelen van. Az egyik oka ennek, hogy kormányok – köztük a magyar kormány is – rengeteget költöttek, és sok pénz van az embereknél. A másik okozója pedig, hogy a koronavírus-járvány hatására átalakult a gazdaság is. Néhány szakma kiürült, hiszen nem tudták megtartani munkavállalóikat a cégek. Ez kihat a termelésre is. 

Amikor pedig újraindul a gazdaság, kiderül, hogy a termelés visszaesésével, vagy leállásával hiánycikkek mellett munkaerőből sincs elég, amely ezt a hiányt le tudná dolgozni. Ilyen esetekben a munkavállalót is jobban meg kell fizetni, ami beépül az árakba. Ilyenkor jellemzően megugranak az árak, várakozni kell egyes termékre. Sérülékeny állapotba kerültek az egyes iparágak.

"Ebbe a helyzetbe csöppent bele egy új generáció" – tette hozzá.

A Portfolio gazdasági konferenciája Budapesten
 
Bod Péter ÁkosFotó: Soós Lajos / MTI
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Bod Péter Ákossal
2021.10.26., kedd 18:35
Riporter: Kárpáti János