„Klubrádió
Esti gyors

Bod Péter Ákos: A helyreállítási alap helyett felvett pénzpiaci hitel kamatai a gyerekeinknek is ketyegnek majd

23/09/2021 19:11

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Kedvezőtlenebb kamatozású hitelt vehet fel a kormány, mivel úgy tűnik, idén már nem számíthatunk az Európai Unió helyreállítási eszközéből érkező pénzekre – mondta Bod Péter Ákos közgazdász.

2021. szeptember 23. Esti gyors - részlet 21.09.23. Bod Péter Ákos
09:06
00:00

Jelentősen felfelé módosította inflációs előrejelzését a jegybank. A júniusi 4,1 százalékos előrejelzés helyett idén 4,6-4,7 százalékos inflációt vár a Magyar Nemzeti Bank (MNB), ami jócskán meghaladja a 3 százalékos célt. A GDP növekedés előrejelzését is módosította, a júniusi 6,2 százalék után szeptemberben 6,5-6,7 százalékos bővülést vár.–

Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke megjegyezte, hogy bár közvetlen összefüggés a két adat közt, abban az esetben, amikor "dübörög a gazdaság", természetes, hogy nőnek az árak is, hiszen a vásárlóerő is sokkal nagyobb.

"Az állam brutális költekezésével nagyban hozzátesz a pénzromláshoz" – mondta Bod. Hozzátette azt is, hogy a kormány – bár tagadja – hatalmas választási költségvetésből költekezik.

Eközben a kormány nem tud, nem akar megfelelni a jogállamisági keretrendszer kívánalmainak, így nem érkezik az uniós helyreállítási alapból a Magyarországnak meghatározott támogatás. Ehelyett kötvénykibocsátással jelentős pénzt vesz fel az állam a nemzetközi pénzpiacon. Ennek a hitelnek a kamata "még a gyerekeinknek is ketyegni fog".

Bod szerint lett volna más lehetőség is, például az európai intézményektől is felvehetett volna az állam, kedvezményes kondíciók mellett. Nulla kamatszint mellett. 

Hangsúlyozta, az Állami Számvevőszék feladata éppen az lenne, hogy összehasonlítsa a piaci és az uniós hitelfelvételt, és a kedvezőbbet ajánlja az illetékesek figyelmébe. Évente több tízmilliárd forintos kamatkülönbségről van szó.

A Portfolio gazdasági konferenciája Budapesten
 
Bod Péter Ákos
Fotó: Soós Lajos/MTI
 

Miért vonzóbb mégis a nagy kamatú hitel?

Bár egyik hitel feltételei sem szabják meg szigorúan, mire költi az a állam a pénzt, de az uniós hitel mellett bizonyítani kell, hogy a bíróságok függetlenek, és valóban ellenőrzik, hogy ezeket a pénzeket tisztességesen használják fel.

A magyar állam helyreállítási terveit az unió eddig nem fogadta el, azonban a kormány ebből rengeteg pénzt megelőlegezett a vállalkozóknak, ügyfeleiknek abban a reményben, hogy az Európai Unió utólag megtéríti ezeket az összegeket.

Domokos László, az ÁSZ elnöke a 2021-es Közgazdász-vándorgyűlésen arra utalt, nem számít arra, hogy az idén pénz jöjjön a helyreállítási alapból. Tehát az állam kockázatot vállalt.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Bod Péter Ákossal
2021.09.24., csütörtök 18:33
Riporter: Kárpáti János