„Klubrádió
Esti gyors

Bod Péter Ákos: Unokáink is fizetik az állam hiteleit

31/08/2021 19:35

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Bár az idei év második negyedévében 17 százalékkal nőtt a gazdaság, egy évvel korábban 13 százalékkal csökkent. Bod Péter Ákos közgazdász szerint épp csak kimásztunk a gödörből.

2021. augusztus 31. Esti gyors - részlet 21.08.31. Bod Péter Ákos
14:08
00:00

A magyar társadalmat és gazdaságot 2020 márciusában (számos európai országot néhány héttel korábban, másokat valamivel később) érte el a járvány. Rendkívüli hatásait a második negyedév statisztikái tükrözték: kétszámjegyű gazdasági visszaesés, növekvő munkanélküliség – olvasható Bod Péter Ákos Pillanatkép a gödör pereméről című cikke a Portfolio.hu oldalán.

Több jelentés arról számolt be, hogy soha nem látott mértékben nőtt a gazdaság az idei második negyedévben a tavalyi év azonos időszakához képest. Mindez valóban lelkesítő adatnak tűnik a közgazdász szerint, de nem árt óvatosnak lenni, mert szerinte ugyan örömteli, hogy a gazdaság növekszik, de egy speciális negyedévről van szó mindkét esetben.

2020 márciusában ütött be az a zuhanás, amelyet addig Olaszországban és Spanyolországban láthattunk. 13-14 százalékos csökkenésre nem volt példa Bod szerint. A 2021 azonos negyedévében tapasztalt 17 százalékos emelkedést ennek tükrében kell vizsgálni. Így Bod szerint természetszerű, hogy a gödörből közel azonos szintre jutunk ki, mint amilyen magasról zuhantunk bele.

Ez az eseménysor az árváltozásra is kihatással van, a volt jegybank elnök szerint az infláció valós mértékét is torzítja. Elég csak a maszkok árváltozására gondolni.

A háborús időszakok jellemzője, a nagy vagyonok szerzése és a nagy elszegényedés most is tapasztalható.

Míg az állam a vállalati beruházásokkal, állami projektekkel, nagyvonalúan bánt, a munkanélkül maradtakat ellenben nem segítette.

Az állam hitelállománya pedig akkora, 75-80 százalékos GDP-arányos állomány, hogy azt a gyerekeink és unokáink is fizetik majd, mert a hitelt mindig vissza kell fizetni.

A kamatemeléssel kapcsolatban megjegyezte, hogy az MNB egyik lába a féken ugyan, de a másik a gázon van, hiszen a kötvényvásárlást továbbra sem állította le. Az alapkamat emelés a jegybank és kereskedelmi bankok közt fejti ki hatásait. Ha az MNB drágít, a bankok is magasabb áron lesznek kénytelenek adni a szolgáltatásaikat. Ez egyben a forint árfolyamának viszonylagos erősödését is magával hozta.

A Portfolio gazdasági konferenciája Budapesten
 
Bod Péter ÁkosFotó: Soós Lajos / MTI
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Bod Péter Ákossal
2021.08.31., kedd 18:18
Riporter: Kárpáti Iván