„Klubrádió
Reggeli gyors

A hét kérdése: Mit csinált jól a Fidesz?

25/07/2021 09:29

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Meglehetősen lehangoló válaszokat kaptunk vendégeinktől arra kérdésre, hogy szerintük milyen intézkedése volt az Orbán-kormánynak, ami hasznos, esetleg megőrzésre alkalmas.

A héten azt kértük vendégeiktől, mondják meg, mik azok a kormányzati intézkedések, amiket megtartanának az elmúlt 11 évből? Maradjon az adórendszer, a családtámogatás, a kötelező óvoda, vagy éppen a kerítés?

2021. július 19. Reggeli gyors - részlet 21.07.19. Bod Péter Ákos
09:24
00:00

Bod Péter Ákos, a jegybank egykori elnöke a kormány több célkitűzésével – mint a közmunkaprogram élénkítése, vagy az adófegyelem erősítése – egyetértett ugyan, azonban a "túlcentralizáció" okozta működési problémákat kormányváltás esetén feltétlenül meg kell oldani.

2021. július 20. Reggeli gyors - részlet 21.07.20. Radó Péter
08:32
00:00

Radó Péter oktatáspolitikai szakértő az oktatás területéről semmi olyat nem tudott kiemelni, amit a Fidesz jól csinált az elmúlt 11 évben. Más területeken sem jobb a véleménye. Mint mondta a világ legrövidebb rádiós beszélgetáése lett volna, ha arról kell beszélnie, amit a fidesz jól csinált. Nézete szerint a kormány inkább szédúlta a rendszert.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Országgyűlés, Orbán ViktorFotó: Kovács Tamás / MTI
 

2021. július 21. Reggeli gyors - részlet 21.07.21. Forgács Imre
07:22
00:00

Forgács Imre közigazgatási szakértő, a Bajnai-kormány igazságügyi és rendészeti minisztere saját területén illetve a jogállamiság területén semmit nem tartana meg, Orbán-komány intézkedései közül. Példaként hozta fel a kedden közreadott jogállamisági jelentést, amely lesújtó képet fest a magyarországi helyzetről. A Pegasus-ügy kapcsán megjegyezte, olyan a Bajnai-kormány ideje alatt véletlenül sem fordulhatott volna elő, hogy ellenzéki politikusokat, újságírókat, vagy hallgattak volna le.

2021. július 22. Reggeli gyors - részlet 21.07.22. Spronz Júlia
04:36
00:00

Spronz Júlia, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség képviselője, a Patent Egyesület munkatársa úgy véli, hogy a nők lényegében visszasüllyedtek a másodrendűségbe az Orbán-kormány tevékenysége következtében. Aligha tud olyan tevékenységet említeni a kormány részéről, amely ne mélyítette volna tovább a szakadékot a nemek között. És bár nem akarja dicsérni a korábbi kormányzatokat, azt elismeri, hogy ők legalább nem próbálták beszorítani a nőket a konyhába és a szülőszobába.

2021. július 23. Reggeli gyors - részlet 21.07.23. Kunetz Zsombor
09:43
00:00

Kunetz Zsombor egészségügyi rendszerfejlesztő egyetlen dolgot tudott kiemelni, amit a Fidesz jól csinált, azok pedig a koronavírus-járvány során elkövetett lezárások voltak. Hozzátette azonban, hogy e téren a környező országok mind beelőztek minket. Ilyenformán mindez inkább pánikreakció volt a kormány részéről. Az egészségügy terén megjegyezte, átfogó megoldások fontosabbak lettek volna a foltozgatás helyett. Például egy traumatológiai ellátást áthelyezni egy olyan helyre, ahol más egészségügyi ellátást nem végeznek, nem logikus, mert így a lappangó betegségek felismerésére nincs lehetőség. A kormányablakok és az Ügyfélkapu jó kezdeményezések voltak, de valahogy rengeteg hiba maradt a kivitelezésben. A kormányablakok esetében a várakozási idő okotz komoly problémákat, az Ügyfélkapu megnyitásához pedig éppen egy ilyen kományablakba kell elmenni, ahol aztán hatalmas sor várakozik. Azok sincsenek jobb helyzetben, akik rendelkeznek ugyan ügyfélkapuval, de gyermekeik nevére szeretnének regisztrálni új fiókot, mert azt is csak személyesen a kormányablakban tehetik meg. Ez még tovább lassítja az ügyintézést.

A beszélgetéseket az egyes lejátszókra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/A hét kérdése
2021.07.19., hétfő – 23., péntek 7:35