„Klubrádió
Reggeli gyors

Radó Péter: A kormány nem megoldotta a problémákat, hanem szétdúlta a rendszert

20/07/2021 19:11

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A világ legrövidebb rádiós beszélgetése lett volna, ha arról kell beszélni, mi az, amit a Fidesz jól csinált, véli Radó Péter oktatáspolitikus. Úgy nem lehet kormányozni, hogy mindent elvonunk autonóm szereplőktől, hogy aztán egy centralizált gépezet hozzon meg minden döntést.

2021. július 20. Reggeli gyors - részlet 21.07.20. Radó Péter
08:32
00:00

Ezen a héten azt kértük vendégeiktől, mondják el, szerintük mik azok a kormányzati intézkedések, amiket megtartanának az elmúlt 11 évből? Maradjon az adórendszer, a családtámogatás, a kötelező óvoda, vagy éppen a kerítés?

Radó Péter oktatáspolitikai szakértő saját területéről, az oktatásról nemigen tud olyan dolgot mondani, amit a Fidesz jól csinált volna. Mint mondta, "ez lesz a rádió történetének legrövidebb reggeli beszélgetése, mert a válasz az, hogy semmi". Szerinte nincs olyan eredményességi mutató, amely javult volna az elmúlt tíz évben.

A kötelező óvódáztatás épp a célkitűzést akadályozza, mert a hátrányos helyzetű családokat ösztönzéssel érdemes aktivizálni, a kötelezővé tétel kivétel nélkül plusz terhet ró a családra és a gyermekre egyaránt.

Radó Péter
 
Radó Péter
 

Az ingyenes étkeztetés sem arról szól Radó szerint ami a célja lenne. Kitűnő példája annak, hogyan lehet közpénzeket "átcsorgatni" jobb anyagi hátterű családokhoz. Hiszen így minden gyerek egyformán részesült az ingyenes étkeztetésből, míg 2010 előtt meghatározott előírások mentén dőlt el, ki jogosult rá és ki nem.

Az ingyenes állami tankönyvekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy ezek az egyentankönyvek azokkal szemben jelentenek indokolatlan hátrrányt, akik nem a kormány által preferált tananyagok mentén kívánják taníttatni gyermekeiket. A tankönyvpiac felszámolásával minőségromlás következett be. Az egyentankönvek minősége pocsék. Emellett fennáll ugyanaz a helyzet, mint az étkeztetés esetében is.

Ugyanez a helyzet az egészségügyben, a szociális ellátórendszerben. Ha volt is jó ötlete a Fidesznek, megmaradt ötletnek.

A kormány nem megoldotta a problémákat, hanem szétdúlta a rendszert. Úgy nem lehet kormányozni, hogy mindent elvonunk autonóm szereplőktől, hogy aztán egy centralizált gépezet hozzon meg minden döntést.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Radó Péterrel
2021.07.20., kedd 7:35
Riporter: Szénási Sándor