„Klubrádió
Reggeli gyors

Forgács Imre: Semmi jót nem tett az Orbán-kormány közigazgatásban

21/07/2021 08:12

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Közigazgatási területen semmit nem vinne tovább az Orbán-kormány intézkedési közül Forgács Imre volt  igazságügyi és rendészeti miniszter. Szerinte a Bajnai-kormány idején nem fordulhatott olyan elő, hogy ellenzéki politikusokat, újságírókat hallgatnak le a szolgálatok.

2021. július 21. Reggeli gyors - részlet 21.07.21. Forgács Imre
07:22
00:00

Ezen a héten azt kértük vendégeiktől, mondják el, szerintük mik azok a kormányzati intézkedések, amiket megtartanának az elmúlt 11 évből? Maradjon az adórendszer, a családtámogatás, a kötelező óvoda, vagy éppen a kerítés?

Forgács Imre közigazgatási szakértő, a Bajnai-kormány igazságügyi és rendészeti minisztere saját területén illetve a jogállamiság területén semmit nem tartana meg, Orbán-komány intézkedései közül. Példaként hozta fel a kedden közreadott jogállamisági jelentést, amely lesújtó képet fest a magyarországi helyzetről.

A Pegasus-ügy kapcsán megjegyezte, olyan a Bajnai-kormány ideje alatt véletlenül sem fordulhatott volna elő, hogy ellenzéki politikusokat, újságírókat, vagy hallgattak volna le.

Hozzátette, az OLAF 2019-ben Magyarországon találta a legtöbb pénzügyi visszaélést a tagországok között. Az pedig mindent elmond a kormányról, hogy Didier Reynders uniós igazságügyi biztos szerint rendszerszintű problémák vannak a jogállamisággal Magyarországon, az Európai Bizottság pedig kész minden eszközt – beleértve az uniós támogatások felfüggesztését is – bevetni a demokrácia védelmében, amíg Magyarország reformokat nem hajt végre az igazságügyben.

Kormány - Rendőrség - Parancsnoki értekezlet az ORFK-n
 
Forgács ImreFotó: Kovács Tamás / MTI
 

Az olyan ügyek, mint a digitalizáció sokkal régebbi ügy, már rég meg kellett volna tenni, és egy olyan súlyos dolog kellett hozzá, mint a koronavírus-járvány. Amelynek kezelését a kormány ugyan sikertörténetként hirdeti, de a valóságban súlyos, tragikus és elkerülhető veszteségeket szenvedtünk, a kormány elégtelen intézkedései miatt.

Az olyan ügyek, mint a rezsicsökkentés a lakosság félrevezetését szolgálják. Amikor az áfa szintjét 25-ről 27 százalékra emelte a kormány lényegében a rezsicsökkentés hatását elveszi. Forgács úgy véli, hogy az egész arról szól, hogy a szegények, szegényebbek legyenek, a gazdagok, pedig még gazdagabbak.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Forgács Imrével
2021.07.21., szerda 7:35
Riporter: Mérő Vera