„Klubrádió
Reggeli gyors

Pikó: A Kádár-rendszer is több lehetőséget biztosított az életkezdéshez

16/07/2021 09:56

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A közép- és felsőoktatás minőségének romlása mellett nagyon fontos kérdés, hogy a megszerzett végzettség, vagy a politikai kapcsolatok mentén léphet előre valaki itthon, véli Pikó András. Józsefváros polgármestere szerint nyugodt, békés, normális életet kezdeni, csak nagyon kevesen tudnak. Az ellenzék részéről még nem lát világos elképzelést a probléma megoldására.

2021. július 16. Reggeli gyors - részlet 21.07.16. Pikó András
10:49
00:00

A hét kérdése: Minden szülő azon dolgozik, hogy a gyereke elhúzhasson innen – mondta Alföldi Róbert egy interjúban. Ha így van, ha nincs, mi kellene ahhoz, hogy a fiatalok ne akarjanak elmenni? Hol és miben kellene megváltoznia az országnak, a közhangulatnak, a fizetéseknek, az oktatásnak, a politikának, hogy többen akarjanak itt maradni? Vagy nem az a baj, sőt, jó is, ha elmennek világot látni, csak aztán jöjjenek haza?

Pikó András Józsefváros polgármestere nem biztos abban, hogy általános tendenciáról van szó, de tagadhatatlan, hogy sok szülő gondolja azt, hogy a gyerekének normálisabb élete lehet külföldön. 

A fiataloknak sok mindent mérlegelniük kell. A középiskolai oktatást ezekben a pillanatokban rontják le azzal, hogy a NAT-ra korlátoznák a pedagógusok képesítését. Az egyetemek alapítványi átszervezése is fontos tényező. Ezek alapján nagyon nehéz megmondani, hogy milyen versenyképes tudást szerezhet itthon a fiatal generáció. Az sem mindegy, milyen lehetőségek várják itthon a fiatalokat. Képességeik alapján, etikusan, vagy politikai kapcsolataik alapján juthatnak előre. Nagyon fontos kérdés, hogy tud-e nyugodt, békés, normális életet kezdeni valaki. Ebben az összehasonlításban Pikó úgy véli, hogy a Kádár-rendszer sokkal több ember számára biztosította ezt a lehetőséget.

Egy új kormánytól elvárható, hogy legyen világos víziója arról, hogyan tud olyan kedvező feltételeket teremteni, amelyek mellett kedvezőbben látják az itthoni élet lehetőségét nemcsak a fiatalok, hanem minden ember. Ezt Pikó jelenleg nem látja az ellenzéknél.

 
Pikó András Fotó: Facebook
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Pikó Andrással
2021.07.16., péntek 7:35
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert