„Klubrádió
Reggeli gyors

Hajnal Miklós: A gyűlölködés, a politika csak az utolsó csepp a pohárban

12/07/2021 07:58

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A felsőoktatás minősége, a megélhetés és a nyugodt hangulat miatt mennek leginkább külföldre a magyarok, véli Hajnal Miklós. A Momentum elnökségi tagja szerint jelenleg nincs alternatíva, amely hazacsábíthatná őket.

2021. július 12. Reggeli gyors - részlet 21.07.12. Hajnal Miklós
07:04
00:00

Minden szülő azon dolgozik, hogy a gyereke húzzon el innen – mondta Alföldi Róbert a hvg360-nak adott interjúban. A kijelentés kapcsán a hét kérdése, hogy mi kellene ahhoz, hogy a fiatalok ne akarjanak elmenni? Hol és miben kellene megváltoznia az országnak, a közhagnulatnak, a fizetéseknek, az oktatásnak, a politikának, hogy többen akarjanak itt maradni? Vagy nem az a baj, sőt, jó is, ha elmennek világot látni, csak aztán jöjjenek haza?

Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja, aki maga is élt huzamosabb ideig külföldön, a Klubrádiónak elmondta, hogy az Európai Unióhoz való 2004-es csatlakozás óta sokkal könnyebb külföldre utazni. Megszűntek, vagy sokkal enyhébbekké váltak a fizikai és bürokratikus korlátok, amelyek 2004-ig fennálltak. Szerinte sokkal többet tudunk a külvilágról is, köztük a külföldi felsőoktatás minőségéről. Összehasonlításokat olvashatunk a külföldi és hazai egyetemek nívójáról. Nem meglepő módon a másik erős motiváció a megélhetés.

Október 23. - A Momentum rendezvénye Budapesten
 
Hajnal Miklós
Fotó: Mónus Márton/MTI
 

A politikai hangulat inkább csak egy "utolsó csepp a pohárban". Az elvándorlási hullám tanulsága, hogy gyakran teljesen vakon utaznak ki külföldre a magyarok, nem ritkán úgy, hogy nem beszélik az adott ország nyelvét. Nagyon csábító annak lehetősége, hogy nem gyűlölködéssel, rosszindulattal teli környezetben élhetnek és dolgozhatnak.

Hajnal hozzátette, jelenleg az a legnagyobb probléma, hogy nincs olyan alternatíva, amely visszacsábíthatná a külföldön élő magyarokat.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Hajnal Miklóssal
2021.07.12., hétfő 7:35
Riporter: Szénási Sándor