„Klubrádió
Reggeli gyors

Fullajtár Andrea: Az egyetemek körüli botrányok is nagyban hozzájárulnak a fiatalok elvándorlásához

14/07/2021 10:08

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A fiatalok azért hagyják el az országot, mert itthon nem tudnak megélhetést teremteni maguknak, véli Fullajtár Andrea. A színésznő szerint már nemcsak a képzett munkaerő elvándorlásáról van szó. Ezt erősíti, az egyetemek átszervezése körül kirobbant botrány is.

2021. július 14. Reggeli gyors - részlet 21.07.14. Fullajtár Andrea
06:41
00:00

A hét kérdése: Minden szülő azon dolgozik, hogy a gyereke elhúzhasson innen – mondta Alföldi Róbert egy interjúban. Ha így van, ha nincs, mi kellene ahhoz, hogy a fiatalok ne akarjanak elmenni? Hol és miben kellene megváltoznia az országnak, a közhangulatnak, a fizetéseknek, az oktatásnak, a politikának, hogy többen akarjanak itt maradni? Vagy nem az a baj, sőt, jó is, ha elmennek világot látni, csak aztán jöjjenek haza?

Szerda reggel Fullajtár Andrea segített megválaszolni a kérdést. A színésznő a Klubrádiónak azt mondta, hogy kicsit túlzónak tartja Alföldi Róbert kijelentését, hogy a szülők a gyermekük távozásán dolgoznának, de kétségtelen, hogy a külföldre távozás gondolata ott van a fiatalokban, a most felnövő generációból fakad ez – fogalmazott a színésznő, aki példaként saját 17 éves fiát hozta fel példaként, aki egyértelműen külföldön képzeli el a jövőjét. Ennek pedig Fullajtár szerint ennek egyik legfőbb oka a magyarországi közhangulat, illetve az, hogy nem látnak maguk előtt olyan életpályát, amilyet akár a húsz évvel ezelőtti generáció láthatott.

Hozzátette, hogy az egyetemek, körüli botrányok, amiket az alapítványi kiszervezések okoztak, nagyban rontottak a helyzeten. Emellett a fiatalokban, a szüleik életét látva is erős kétség lehet afelől, hogy érdemes-e itthon maradniuk. És nem csak az egyetemre készülők, valamint a diplomások, hanem a kevésbé képzettek is egyre nagyobb számban hagyják el az országot, mert kevés esélyt lát arra, hogy itthon megéljen. Mindezek pedig összeadódnak.

 
Fullajtár AndreaFotó: Fazekas Istvan / Facebook
 

Fullajtár hangsúlyozta, a fiatal generáció nem a kormány által uralt médiát követi, tájékozódásuk alapját személyes, nemzetközi kapcsolataik jelentik. Ilyen szempontból sokkal nehezebb őket megvezetni. 

A színésznő arról is beszélt a FreeSZFE is egy mentési kísérlet, amelynek célja, hogy azok a hallgatók is megszerezzék a művészi pályához szükséges végzettséget, akik nem fogékonyak a kormány "Európától távolodó" politikájára. Megjegyezte, szerinte az idegennyelvtudás ma már a magyar színészek számára is "kötelező", mert bár az anyanyelvükön adnak elő legjobban, de alkalmasnak kell lenniük a koprodukciós munkákra, a külföldi rendezőkkel, színészekkel való együtt dolgozásra. Ez az irány, a folyamat megállíthatatlan – mondta Fullajtár Andrea.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Interjú Fullajtár Andreával
2021.07.14., szerda  7:35
Riporter: Mérő Vera