„Klubrádió
Esti gyors

Elemző: Lesújtó képet fest a jogállamisági jelentés

20/07/2021 21:33

| Szerző: Klubrádió/szg

A legtöbb kérdésben elég lesújtó képet fest az Európai Bizottság a magyarországi helyzetről, sokkal objektívebbet, mint tavaly – közölte Hegedűs Dániel külpolitikai elemző. Most már a Bizottság is problémákat lát a Médiatanács függetlenségével, és közvetlenül megjelenik a Klubrádió ügye a jelentésben.

2021. július 20. Esti gyors / részlet, Hegedűs Dániel (21.07.20.)
07:20
00:00

A magyar kormány mindig megkapta a maga figyelmeztetését és próbálták rávenni az Európai Unióban arra, hogy tartsa be a közös klub játékszabályait. Kedden kiderült, hogy az Európai Bizottság mindaddig nem fogadja el a magyar helyreállítási tervet, amíg a kormány nem hajt végre igazságügyi reformot. Eljutottunk oda, hogy a meglévő eszközöket maximálisan kihasználja az EU?

Hegedűs Dániel, a German Marshall Fund elemzője szerint még mindig nem használják ki az összes meglévő eszközt; erre jó példa lehetne Lengyelország, ahol olyan feltételt szabtak, hogy ha nem függesztik fel a bírák fegyelmi eljárását végző bírói szerv működését, akkor napi büntetésekkel sújtják. Ettől elég messze vagyunk, ezzel együtt sok ügy torlódott fel Magyarországgal kapcsolatban az európai politikai napirendben, és bár jogilag ezeket külön kezelik, politikailag nagyon nehéz őket szétválasztani. Ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy milyen formában erősíti egymást a melegellenes törvény, az uniós pénzekkel visszaélés, a Pegasus-botrány és a jogállamisági jelentés, akkor „politikai szinergiával mindenképpen számolni kell”.

Elmondta: 2016 eleje óta stabilan meglévő trend, hogy a lengyel jogsértésekre erőteljesebben reagál az EU. Ennek oka, hogy a lengyel kormány rendre formai alkotmánysértéseken keresztül operált, míg a magyar a kétharmad birtokában kénye-kedve szerint alakíthatja akár az alkotmányt is.

Miről is szól a jogállamisági jelentés?

A dokumentum négy területet vizsgál: az igazságszolgáltatás függetlenségét, az antikorrupciós jogszabályokat, a médiaszabadságot, valamint a fékek és ellensúlyok rendszerét – közölte Hegedűs Dániel. A legtöbb kérdésben elég lesújtó képet fest az Európai Bizottság a magyarországi helyzetről, sokkal objektívebbet, mint tavaly, amikor voltak módszertani problémák. Most már a Bizottság is problémákat lát a Médiatanács függetlenségével, és az ombudsman függetlenségével kapcsolatban is, bár utóbbinál hozzáteszik, hogy formálisan bővült a jogköre. És valóban, közvetlenül megjelenik a Klubrádió ügye.

Hivatalosan semmi nem következik a jogállamisági jelentésből. Hegedűs Dániel úgy véli, a jelentés az EB-t is bizonyos szempontból nyomás alá helyezi, egyrészt a jogállamisági feltételrendszer alkalmazását illetően (bár hangsúlyozták, hogy hivatalosan nincs összefüggés), és lényegi módosításokat kérhetnek a magyar kormánytól a helyreállítási alap pénzeivel kapcsolatban.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. 

Esti gyors
2021. július 20., kedd 18:15
Műsorvezető: Kárpáti Iván