„Klubrádió
Megbeszéljük...

Ujhelyi a második jogállami jelentésről: Sakkot kapott Orbán

20/07/2021 19:13

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Továbbra sem alakította ki a magyar kormány a korrupció visszaszorítását biztosító feltételeket, állapítja meg az Európai Bizottság második jogállamiságról szóló jelentésében. Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő szerint ezzel Orbánék sarokba szorultak.

"A független ellenőrzési mechanizmusok továbbra sem elegendőek a korrupció felderítéséhez" – ez az egyik fő megállapítása az Európai Bizottság kedden megjelenő második, 2020-ról szóló jogállamisági jelentésének – írja a 444.

"A kapcsolatok kihasználása, a kivételezés és a nepotizmus a közigazgatás magas szintjein, valamint a gazdasági és a politikai élet szereplői közötti összefonódások továbbra is olyan kockázatokat jelentenek, amelyekkel nem foglalkoztak a döntéshozók."

Ilyen és ehhez hasonló bírálatokkal  árasztja el a jelentés Magyarországot a Politico szerint. A lap emlékeztet arra, hogy nincs közvetlen összefüggés a Bizottság jelentése és az Európai Parlament által szorgalmazott jogállamisági feltétel között. Politikailag viszont kapóra jöhet a Bizottság saját, részletes jelentése arról, hogy az EU adófizetőinek pénze hogyan köt ki politikusok köreinek zsebében, amikor a mechanizmus életbe léptetését kell indokolni.

Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke a jelentés másik fontos témája, a sajtóviszonyokat érintő megállapítások kapcsán arra utalt, hogy EU-s szinten kell meghozni az újságírók biztonságát szavatoló szabályokat. Ezért dolgozik a médiaszabadságról szóló törvényen Thierry Breton biztossal.

2021. július 20. Megbeszéljük - részlet 21.07.20. Ujhelyi István
15:28
00:00

Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő a Klubrádiónak azt mondta, hogy a jelentéssel megtörtént a partraszállás. Szerinte a Fidesz még tervezgethet a bunkerében és kiküldheti a frontra a kiskatonáit, a biztos halálba, de nagyon kemény sakkot kapott most a kormány.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője
 
Ujhelyi IstvánFotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Az első jogállamisági jelentés tavaly készült el, akkor azt írtuk, elsősorban a magyar és a lengyel helyzet provokálta ki a megírását. Mindkét ország ellen eljárás folyik már évek óta a jogállamiság rendszerszintű problémái miatt – ez az úgynevezett "hetes cikkely szerinti" eljárás.