„Klubrádió

Bod Péter Ákos: Aggasztó az infláció mértéke

10/03/2021 10:37

| Szerző: Klubrádió

Az infláció jelenleg egy a gazdaság működésén kívüli tényező miatt produkál a várakozáson felüli áremelkedést. Bod Péter Ákos közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke szerint aggasztó, hogy a gazdaság visszaesésénak dacára nő az árszínvonal.

A statisztikai hivatal adatai szerint februárban a fogyasztói árak átlagosan 3,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, a nyugdíjas-index 3,2 százalékkal, a maginfláció 4,1 százalékkal haladta meg a tavaly februárit. Az elmúlt tizenkét hónapban a szeszes italok, dohányáruk ára jelentősebben, az élelmiszereké és a tartós fogyasztási cikkeké az átlagost kissé meghaladó mértékben emelkedett.

A Telex szúrta ki Bod Péter Ákos közgazdász egyetemi tanár az Mfor.hu-n megjelent elemzését: szerinte aggasztó, hogy a gazdasági visszaesés ellenére is ilyen mértékben növekszik az árszínvonal.

„A vírusválsággal küzdő magyar gazdaság árviszonyait vetjük össze a 2020 februári helyezettel, így kell megítélnünk a három százalékot meghaladó éves fogyasztói árindexet, és az évkezdethez mért további pénzromlást. Vannak ebben egyedi magyarázó tényezők, ezúttal a jövedéki cikkek drágulása formájában, de érdemes ránézni a főbb termékcsoportok áralakulására” – írta a közgazdász.

A Portfolio gazdasági konferenciája Budapesten
 
Bod Péter ÁkosFotó: Soós Lajos / MTI
 

A Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke úgy véli, hogy az árak emelkedésében a forint tartós visszaeése is szerepet játszik.

Az élelmiszerárak nőttek jelentősebb mértékben, míg a korábbi években a tartós fogyasztási javak (elektronikai cikkek, autók) tartották féken az áremelkedési ütemet az erős importverseny viszonyai között, mivel ezeknek, valamint a ruházati termékeknek az árszintje nem igen növekedett. Most azonban nem tartották meg a viszonylagos egyensúlyi állapotot a tartós cikkek.

Magyarországon tavaly 5,2 százalékos volt a gazdasági visszaesés. Orbán Viktor február 15-i értékelése szerint a hitelmoratórium 3 ezer milliárd forintot hagyott 1,6 millió ügyfél és vállalkozás zsebében, 80 milliárd forintból 250 ezer munkahelyet sikerült megvédeni. Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója nemrég 6 százalékos gazdasági növekedést jósolt az idei évre – írja a Telex.

2021. március 10. Esti gyors - részlet 21.03.10. Bod Péter Ákos
07:47
00:00

A közgazdász a Klubrádió Esti gyors című műsorában is beszélt az infláció és a gazdaság rendhagyó alakulásáról.