„Klubrádió
Megbeszéljük...

Bod Péter Ákos: A lopásról van itt szó

14/12/2020 21:29

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A vétóvita talán sok magyar választót is ráébresztett, hogy egy nagyon szűk kisebbség érdeke áll szemben a nemzeti érdekkel. Pénz van bőven, csak a kormány furcsán költi el.

2020. december 14. Megbeszéljük - részlet 20.12.14. Bod Péter Ákos
11:57
00:00

Az hogy beindulhat az Európai Unió következő hétéves költségvetése és az, hogy elfogadták a helyreállítási csomagot, mindenképpen stabilizálja a magyar gazdaságot. Óriási bajt okozott volna Orbán Viktor és a lengyel miniszterelnök vétója a gazdaságban. Az új hétéves költségvetés szerkezetében különösebb változás egyébként nincs, a segélycsomagról pedig még ismeretlen számos fontos részlet. A stabilitás szükséges ahhoz is, hogy a válság után mihamarabb újrainduljon a gazdaság.

Pénz van – szögezte le Bod Péter Ákos közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke. Még az előző, vagyis most lejáró büdzséből is maradtak felhasználatlan támogatások. Már újabbak is érkeztek. A makrogazdasági mutatók nem rosszak, a piac megnyugodott, a forint nem ingott meg. Pénzhiányra hivatkozni tehát nem lehetne. A probléma ott van, hogy a forrásokat nagyon különösen osztja el az Orbán-kormány. Például az álláskeresési támogatás idejének meghosszabbítására most is lenne fedezet, de hiába kéri, követeli ez bárki. A kormány bizonyos társadalmi csoportokat egyszerűen nem hajlandó segíteni, míg kevésbé fontos célokra rengeteget költ.

Ezért kérdés az, hogy az EU milyen adagokban folyósítja a támogatásokat és mennyire pántlikázottak ezek, az eddiginél jobban ellenőrzik-e majd az elköltésüket. Bod Péter Ákos szerint Orbán azzal, hogy a töréspontig vitte a jogállamisági kérdést, annyira felhívta magára a figyelmet, hogy az uniós intézmények aktivizálódhatnak. A meglévő eszközöket használva is jobban ellenőrizhetik, mire mennyit költ a magyar kormány. Hiszen itt a lopásról van szó, amiről a magyarok eddig apatikusan tudomást vettek. Ezzel a vitával talán megerősödik sokakban a felismerés, hogy itt egy szűk réteg érdeke ütközik a nemzeti érdekkel. Talán a kormány egyfajta politikai korrekciójára is lehet számítani, tehát arra, hogy változtat a rendkívül különös filozófiáján. Az már egy másik kérdés, hogy a sérelmeikre, a válságkezelési hibákra mennyire fognak majd emlékezni a választók, amikor legközelebb elmennek szavazni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI Fotó: Soós Lajos.

Megbeszéljük
2020.12.14. 16:00
Műsorvezető: Szénási Sándor