„Klubrádió

Varga Judit: Az EU minden országa nyert

11/12/2020 22:19

| Szerző: Klubrádió

Varga Judit igazságügyminiszter biztos abban, hogy az Európai Bíróság a jogállamisági mechanizmus egyes részleteit ellentétesnek találja majd az unió alapszerződésével, és úgy számol, 2022 vége felé fog ítélet születni az ügyben. A költségvetés, és a helyreállítási alap kerete példanélküli forrásokat biztosít a tagállamok számára.

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorának volt vendége Varga Judit péntek este – szúrta ki a Telex. Az igazságügyminiszter arról beszélt, nem csak a magyarok, hanem az EU összes országa nyert a héten elfogadott uniós mentőcsomaggal és költségvetéssel, hiszen precedens nélküli méretű forrásokról van szó, amelyeket többek között zöldítésre, digitalizációra lehet majd költeni.

A jogállamisági mechanizmus elfogadásának kapcsán kifejtette, ilyenformán nem tudja a vereséget értelmezni. Varga Judit biztos abban is, hogy az Európai Bíróság a jogállamisági mechanizmus egyes részleteit ellentétesnek találja majd az unió alapszerződésével, és úgy számol, 2022 vége felé fog ítélet születni az ügyben.

 
 
Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Varga Judit Fotó:
MTI/Illyés Tibor
 

Szerinte a V4-szövetségben szokványos, hogy adott ügyeknél a tárgyalások adott pontjain kiszállnak azok az országok, amelyek már elérték, amit akartak. Épp ezért nem érzi úgy, hogy a visegrádiak között megbicsaklott volna az együttműködés.

Elmondta azt is, hogy szerinte nincs semmiféle ellentmondás a Fidesz által preferált értékrend és Szájer József életvitelének lelepleződése között, mert az egyén és a közösség szintje két külön dolog, a magánéletében mindenki azt csinál, amit akar, viszont amikor Szájer lebukott, és az értékrendje nyilvánvalóan szembe került a közösség értékeivel, akkor rögtön megszületett a döntés a lemondásáról.

"Szerintem ez a történet is azt igazolja, amit mi képviselünk" – idézte Varga Juditot a portál.