„Klubrádió
Hetes Stúdió

Az EU-hoz ragaszkodunk, a jogállamisághoz nem annyira

12/12/2020 14:16

| Szerző: Klubrádió/szg

Több, a járványkezelésre vonatkozó felmérésből kiderült: a magyarok többségét még mindig nem aggasztja a jogállamiság csorbulása. Ugyanakkor a megkérdeztettek jelentős többsége, 85 százalékuk ragaszkodik az uniós tagsághoz. Emellett volt szó lakhatási szegénységről és az Egyenlő Bánásmód Hatóság megszüntetéséről is a Hetes Stúdióban, ahol tovább elemeztük az uniós alkut is.

2020. december 12. Hetes Stúdió (2020. december 12., szombat 15:00)
103:12
00:00
Műsorvezetők: Lampé Ágnes, Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Bálint Judit, Bálint Judit, Herskovits Eszter

Ezek voltak a Hetes Stúdió témái:

Több, a járványkezelésre vonatkozó felmérésből kiderült: a magyarok többségét még mindig nem aggasztja a jogállamiság csorbulása. Sokakat az sem zavar, hogy a rendkívüli jogrendet a kormány nem csak járványkezelésre használja. Ugyanakkor a jelentős többségük, 85 százalékuk ragaszkodik az uniós tagsághoz. Miért nem alakult ki még mindig itthon a demokráciatudatosság? Mekkora károkat okoz, hogy a kormány ezt meglovagolva tovább rombolja a fékeket és ellensúlyokat? Sik Endre szociológust kérdeztük.

 kép: Pixabay
 
 

Egyre szélesebb rétegeket érint a lakhatási szegénység: alsó középosztálybeliek, fiatalok, szociális és egészségügyi területen dolgozók, és tanárok is lehetnek érintettek. Utóbbiak jellemzően a fizetésük 38 százalékát költik lakhatásra – derült ki egy online konferencián, amely a Periféria Központ gondozásában készült tanulmányt mutatta be. Van-e kiút a lakásszegénységből? Varga Dorottyával, a Város Mindenkié aktivistájával beszélgettünk erről.

Minden egyeztetés és indoklás nélkül született meg az a törvény, amely szerint január elsejétől megszűnik az Egyenlő Bánásmód Hatóság, pontosabban beolvad az ombudsmani hivatalba. Holott egyike volt azoknak a nagyon kevés állami intézménynek, amelynek működését nem érte nyilvános kritika, nem volt vita a hatóság jövőjéről. A sietség miatt 2021 januárjában fel is kell függeszteni a hatósági eljárásokat, és az kérdéses, hogy az ombudsman hivatalában rendelkezésre tudnak állni a megfelelő személyi feltételek, lesznek-e ennyi idő alatt képzett, tapasztalt munkatársak. A civil szervezetek értetlenül figyelik az újabb, a járvány kellős közepén hozott ésszerűtlen döntést, tiltakozásuk süket kormányzati fülekre talált. Józsa Márta riportja.

Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki találkozója Varsóban
 
 Orbán Viktor miniszterelnököt fogadja Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő (j) Varsóban 2020. november 30-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 
 

Három vélemény, és mondhatni három különböző álláspont – összegezhetjük azokat az interjúkat, amelyek az Orbán és Morewieczki vétóját elkerülendő kompromisszumról szólnak. Lengyel barátaink csak látszólag járnak hasonló cipőben. Ott a vétó ügye minden bizonnyal kormányzati válsághoz vezet. Orbán olyan jól körbebástyázta magát a saját törvényeivel, hogy rajta alig találni fogást. És amúgy is sok időbe telik, még ha a mondás úgy is szól: addig is jár a korsó a kútra, míg el nem törik.   

A műsor második órájában Ágh Attila filozófussal, politológussal beszélgettünk az uniós alkuról, Magyarország és az Európai Unió viszonyáról.

Hetes Stúdió
2020. december 12., szombat 15:00
Műsorvezető: Dési János