„Klubrádió
Megbeszéljük...

Bod Péter Ákos: Nincs pénz még egy válságra

25/01/2021 20:11

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A költségvetési parlamenti bizottság azért ült össze, hogy megvizsgálja pontosan miért és mennyire szállt el a költségvetés. A bizottság kormánypárti tagjai nem vettek részt az ülésen. Bod Péter Ákos közgazdász aggályosnak tartja érdektelenségüket, hiszen a helyzet megkívánta volna, hogy hatékonyabbb módszerekkel készüljenek fel a tavalyihoz hasonlóan nehéznek ígérkező évre.

2021. január 25. Megbeszéljük - részlet 21.01.25. Bod Péter Ákos
12:11
00:00

Rendkívüli állapotot jelez, amikor egy ország költségvetésének parlamenti bizottsága arról kezdeményez tárgyalást, hogy az aktuális költségvetés elszállt, és újra kellene tervezni az egészet egy 5500 milliárdos költségvetési hiányt beszámolva.

A pandémia miatt bekövetkezett gazdasági válságot ugyanis kezelni kellene valahogy. Legalább annyira rendkívüli, mint az, hogy a bizottsági gyűlésen csak ellenzéki politikusok vesznek részt. A kormánypárti politikusok, valamiért nem érzik szükségét annak, hogy az ország egyik, ha nem a legfontosabb ügyét megbeszéljék.

Bod Péter Ákos közgazdász, az MNB volt elnöke szerint valóban különös hangulatú ülés volt, mert a kormánypárti képviselők azt üzenték, „nem jönnek el, mert ők minden adatot megkaptak, és különben is, a baloldal 2006-ban a deficitet”. A közgazdász rávilágított, hogy ez ugyan igaz, de most 2020-2021-ről van szó. A 2020-as deficit-adatok decemberre 15-szörös értékre ugrottak a korábban hibahatárként meghatározott értékhez képest. Várhatóan a 2021-es év is hasonlóan érdekesnek ígérkezik szerinte. Ezért is véli úgy, hogy hasznos lett volna, ha a kormány tagjai részt vesznek az ülésen.

A Portfolio gazdasági konferenciája Budapesten
 
Bod Péter ÁkosFotó: Soós Lajos / MTI
 

A rendkívüli felhatalmazás révén „jogi szempontból minden le van papírozva”, Bod szerint, ergo a kormány jelen körülmények között aligha elszámoltatható tetteiért. Amiatt sem kell tartani, hogy az alapvető szolgáltatásokat ellátók (egészségügy rendvédelem) ne kapnának fizetést. A probléma sokkal inkább makrogazdasági, ami a pénzügyminiszternek, és a jegybank elnökének okozhat fejtörést.

Ilyen körülmények között nagyon nehéz mérni az inflációt, és szinte lehetetlen a gazdaság felmérni a gazdaság jövedelemtermelő képességét. Másik probléma, hogy az állam bevételei nominálisan 3 százalékkal nőttek ugyan, de a növekményt a 3 (de inkább több) százalékos infláció elvitte, így az állami bevételek reálértéke kevesebb lett. Részben a járvány miatt a pénzpiacok is átalakuláson mennek keresztül. Várhatóan az államadósság is növekedni fog 2021-ben. Előre láthatólag, ha csak a tervezett deficit jön be, ami a GDP 6,5 százaléka, az is óriási hiányt jelent.

Arra a kérdésre, hogy valóban hiteles, és pontos lehet a Parlament számára ismert költségvetés, Bod Péter Ákos azt mondta, hogy természetesen nem helyes, ha ez mégsincs így. Erre a rendkívüli felhatalmazás sem adhat felmentést.

Orbán Viktor a 2020 elején azért nem igyekezett szigorításokat bevezetni, mert akkor még úgy tűnt, hogy a járvány nem érinti majd annyira Magyarországot, mint a világ többi részét. Akkor még a Magyar Nemzeti Bank 2 százalékos növekedéssel számolt. A zuhanás hatalmas, amit csak túlköltéssel tudott a kormány kompenzálni, 2021-ben ugyanezt már nem tudja megtenni. Az is nagy kérdés, hogy ezek az összegek hol landoltak.

Bod Péter Ákos hozzátette: abszurdum, hogy családtámogatásra 2019-ben többet költött a kormány, mint 2020-ban. Nem segítette az álláskeresőket, továbbra is 90 napig jár a segély, mintha két kézzel kapnának a munkavállaló után. Ehhez képest az 5500 milliárd forintból presztízsberuházások, stadionépítések valósultak meg.

Ezért is érdemes lett volna a költségvetési vitában részt venni.

A teljes beszélgetést meghallgathatja a fenti lejátszóra kattintva.

Megbeszéljük...
21.01.25. 17:15
Riporter: Szénási Sándor