„Klubrádió

KSH: 4,7 százalékkal esett a gazdaság teljesítménye

13/11/2020 11:19

| Szerző: Klubrádió

A statisztikai hivatal becslése szerint 4,7 százalékkal esett vissza a gazdaság a harmadik negyedévben. Ez azt jelenti, hogy a második negyedévhez képest nyárra és ősz elejére javult a gazdaság helyzete. A koronavírus-járvány ezután indult második hullámának hatásairól még nincsenek adatok.

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 4,6 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,7 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - jelentette pénteken első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A harmadik negyedévben megindult a kilábalás a járvány okozta válságból, a második negyedévhez képest 11,3 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint. A legtöbb nemzetgazdasági ág teljesítménye emelkedett – tették hozzá.

Az adatok a július és szeptember közötti állapotokat szemléltetik, amikorra már hivatalosan véget ért a tavasszal kihirdetett veszélyhelyzet, a fertőzések száma jelentősen csökkent, az üzletek újranyitottak, a gyárakban pedig újraindult a termelés.  A járvány ősszel kezdődött második hullámának hatása várhatóan a negyedik negyedéven és 2021 első részében mutatkozik meg.

A gazdasági teljesítmény éves csökkenését legnagyobb mértékben az információ, kommunikáció, illetve a pénzügyi szolgáltatások növekedése mérsékelte.

Az első három negyedévben a nyers adatok szerint 5,6 százalékkal csökkent a nemzetgazdaság teljesítménye az előző év azonos időszakához viszonyítva.