„Klubrádió

Hét szűk esztendőre készül Matolcsy

19/10/2020 17:01

| Szerző: Növekedés.hu/Portfolio/Klubrádió

Míg a 2013-tól 2019-ig tartó időszakot a jegybankelnök pénzügyi, gazdasági szempontból sikeres konjunkturális időszaknak nevezte, a következő hét év szerinte nehezebb lesz, ezért az eddig megszokott stratégia nem lesz elegendő. Eszközvásárlásra, a belső eladósodás növekedésére készül az MNB.

A 2020-as évtized fordított tükre a 2010-es éveknek, a két évtized aszimmetrikus. Akkor 7 jó év konjunktúrája adta a felhajtóerőt 2013-2019 között, 2020-tól 7 nehezebb év kihívásaira kell jó válaszokat találni. Új jegybanki, állami, kormányzati, üzleti, befektetői és családi stratégiákra van szükség – olvasható Matolcsy György a Növekedés.hu-n megjelent cikkében.

A jegybankelnök szerint az ellentétes irányú folyamatok kezeléséhez elegendő megfordítani a stratégiai lépéseket. Ennek megfelelően a GDP-arányos mérleg – eddigi szűkítése után – bővítését tartja célravezetőnek.

Az MNB GDP-arányos mérlege ma az Európai Központi Bank mérlegének közel a kétharmada, így euró nélkül is képesek lehetünk arra, hogy emeljük a mérleget célzott, a gazdasági felzárkózást támogató programokkal. Ez lehetséges, mert a GDP arányos magyar hitelállomány /vállalati és lakossági együtt/ az eurózóna harmadát, a régiós arány felét éri csak el.

Matolcsy szerint van játéktér és bizonyos szintű belső eladósodás sem jelent különösebb gondot.

A Portfolio elemzése szerint az MNB kötvényvásárlása bizonyítja, hogy a folyamat már elkezdődött.

Az 57. Közgazdász-vándorgyűlés
 
 Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke előadást tart az 57. Közgazdász-vándorgyűlésen a Nyíregyházi Egyetemen 2019. szeptember 5-én. MTI/Czeglédi Zsolt