„Klubrádió
Reggeli gyors

"A Fidesz nem készült arra, hogy kormányváltás jöhet"

20/10/2021 12:50

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Milyen szerepet játszik ma Matolcsy György? A Fidesz gazdaságpolitikájának ádáz ostorozója, vagy oszlopa annak? Bod Péter Ákos segített megérteni a jegybankelnök magatartását.

2021. október 20. Reggeli gyors - részlet 21.10.20. Bod Péter Ákos
10:40
00:00

Romlanak az inflációs adatok, közben a költségvetés részleteire rálátók azt tapasztalják, hogy az "irdatalan költekezés" folytatódik, a GDP 8 százalékára rúg az extra költség.

Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár, az Antall-kormány ipari és kereskedelmi minisztere, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke a Klubrádióban arról beszélt, hogy ebben a felfokozott helyzetben minden gazdaságpolitikai résztvevő igyekszik úgy helyezkedni, hogy később azt mondhassa, ő mindent megtett, hogy elhárítsa a bajt. Matolcsy György jegybankelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter közt nyilvánvaló a helyezkedés, amely az eddigi rivalizálásuk egyik állomásának is tekinthető. Az egyik oldalon az infláció, a másikon a választások állnak. Ez nem kedvező állapot.

A szakember úgy látja, hogy a Fidesz nem készült fel arra, hogy 2022-ben kormányváltás következhet be: az ellenzék nem várt egységét látva a pénzszórással igyekszik támogatottságát megőrizni, és – ha lehet – növelni azt. Ezért kapnak a rendvédelmi dolgozók hat havi bért, és a fiatalok ezért nem fizetnek adót. Ez azonban nem tesz jót az infláció miatt a gazdaságnak, amit így a jegybank kitartó, bár egyre alacsonyabb szintű kamatemelésével igyekszik féken tartani.

Konferencia az Antall-kormány megalakulásnak 25. évfordulója
 
Bod Péter ÁkosFotó: Bruzák Noémi / MTI
 

A költekezéssel kapcsolatban azt is hozzátette, hogy amíg egy állam fizetőképes, addig van miből szórni.

  • Belföldön addig fizetőképes, amíg ezt a beszedett adókból finanszírozni tudja,
  • külföldön pedig az ország tőkepiaci helyzete határozza meg, meddig.

Ami az uniós pénzek folyósításának jogállamisági akadályait illeti, az így kieső összegeket a kormány más hitelekkel igyekszik pótolni, ám ezeket sokkal kedvezőtlenebb kamatokkal kell majd visszafizetni. Ez azért lehet nagyon érdekes, mert kormányváltás esetén ez az új kormány problémája lesz.

A kormány egyébként úgy tervezi, hogy "majd visszafizetik a kötvénykibocsátást az uniós forrásokból, amikor azokat folyósítják".

Az uniós támogatásokhoz legkönnyebben azzal lehetne hozzájutni, ha bármely kormány belépne az Európai Ügyészségbe, amivel a közgazdász szerint lényegében okafogyottá válna a jogállamiságról folytatott vita.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Bod Péter Ákossal
2021.10.20., szerda 8:10
Riporter: Para-Kovács Imre