„Klubrádió
Esti gyors

Bod Péter Ákos: Bárki nyeri a választást, ilyen pénzszórás már nem lesz

1/04/2022 20:32

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az Orbán-kormány az EU minden támogatási jóindulatát "elszívta" Bod Péter Ákos szerint. Ezt egy következő kormánynak kell helyrehoznia. Nem lehetetlen a volt jegybankelnök szerint, tisztázni kell, kit tart Magyarország szövetségesének, kikkel vall közös értékrendet, és be kell tartani a játékszabályokat.

2022. április 01. Esti gyors / részlet, Bod Péter Ákos (22.04.01.)
06:07
00:00

"Sokfajta baj van most a világban, ezek egyike egy külső baj" – mondta a Klubrádiónak Bod Péter Ákos közgazdász. A jegybank korábbi elnöke kifejtette, hogy azzal, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, számolni kell, mert a gázárak is emelkedni kezdtek. Nagyon nem mindegy, hogy a költségvetésben hogyan reagál erre a kormány. Valamilyen vissza kell fogni a tervezett költéseket, ezek egyik formája lehet megszorítás is.

Azt is hozzátette, hogy a járvány első hullámát követően 2020-ban hatalmas költekezéssel igyekezett a kormány felfűteni a gazdaságot, amivel 2021-re sikerült elérni, hogy a gzdaság növekedésnek induljon, ennek ellenére óriási kiadások is voltak. "Innovatív megoldás visszaadni az szja-t a nagycsaládosoknak, amikor deficites a költségvetés" – tette hozzá.

Mindezek alapján Bod úgy látja, "bárki nyeri a választást, ilyen pénzszórás már nem lesz". Azokban az esetekben, amikor a kölségvetés megcsúszik adóemeléssel, a kiadások csökkentésével és a kettő kombinálásávallehet reagálni. Ezért szerinte nagyon nem mindegy, ki nyer. Márki-Zay Péter azt ígérte, ő nem emel adót, tehát ha az ellenzék nyer, végig kell menni a kiadásokon, és meg kell nézni mely kiadások indokoltak és melyek nem. "A hallgatók is rögtön rávágják, hogy világrendezvényekre nem kell jelentkeznie egy olyan országnak, ahol gyerekszegénység van, és ahol a családi pótlékot több mint tíz éve nem tudták megemelni."

Magyarországot demográfiailag nagyon megviselte az elmúlt két év a koronavírus fertőzés okozta halálesetek miatt. A helyreállítási alap pedig ezt a veszteséget is hívatott elhárítani. Az Orbán-kormány azonban minden támogatási jóindulatot "elszívott", ezt pedig a következő kormánynak kell helyrehoznia. Nem lehetetlen Bod szerint, tisztázni kell, ki szövetséges, és ki vallja a közös értékrendet, és be kell tartani a játékszabályokat.

A Portfolio gazdasági konferenciája Budapesten
 
Bod Péter Ákos Fotó: Soós Lajos / MTI
 

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Bod Péter Ákossal
2022.04.01., péntek 18:33
Riporter: Selmeci János