„Klubrádió
A lényeg

A vártnál nagyobb mértékben nőtt az alapkamat

16/11/2021 15:30

| Szerző: Klubrádió

A jegybank Monetáris Tanácsa nem 15, hanem 30 bázisponttal emelt az alapkamaton. Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank a Klubrádiónak azt mondta, ennél is nagyobb kamatemelésre lett volna szükség.

30 bázisponttal 2,1 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a magyar nemzeti bank monetáris tanácsa és azonos mértékben emelte a kamatfolyosók szélét is.

A testület júniusban jelentette be és kezdte meg kamatemelési ciklusát, amely addig tart, amíg az infláció vissza nem tér a fenntartható sávba. Az alapkamat a mostani emelési ciklus megkezdéséig tavaly július óta állt 0,60 százalékon.

2021. november 16. A lényeg - 21.11.16. Bod Péter Ákos
01:06
00:00

A Magyar Nemzeti Bank volt elnöke Bod Péter Ákos szerint is ennél nagyobb kamatemelésre lett volna a szükség, mert ez a kamatemelés a befektetőknek negatív reálkamatot azaz veszteséget jelent.

A hvg.hu pontokba szedte az eddigi kamatemelési ütem megtörését esetlegesen indokló eseményeket:

  • Az októberi inflációs adat a vártnál is rosszabb lett, átlagosan 6,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest.
  • Némileg csalódást keltő a harmadik negyedéves GDP-adat, az előző negyedévhez képest a gazdaság jóval kisebbet nőtt a vártnál.
  • A lengyel jegybank 75 bázisponttal emelt az ottani alapkamaton, a cseh 125 bázisponttal. Vagyis a régiós jegybankok a magyarnál sokkal meredekebb kamatemelési pályára léptek – igaz, az MNB előbb kezdett bele a szigorítási ciklusba.
  • Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed bejelentette, hogy elkezdi leépíteni eszközvásárlási programját (vagyis szigorításba kezd), 2022-ben már kamatemelésekre lehet számítani.