„Klubrádió
Esti gyors

Bod Péter Ákos: Kár volt elengedni a fiskális politikát a választási győzelemért, de ezt a lakosság fogja megfizetni

7/04/2022 19:44

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az inflációs adatok alapján Bod Péter Ákos úgy látja, sokkal jobb lenne a helyzet, ha már bevezettük volna az eurót. A volt jegybankelnök szerint a kormány a választások előtt felhagyott az infláció megfékezésére tett kísérletekkel.

2022. április 07. Esti gyors - részlet 22.04.07. Bod Péter Ákos
08:14
00:00

Nemcsak az nehezíti az új kormányra váró valóság értelmezését, hogy többféle olvasata van a statisztikai adathalmaznak. A tavaly évvégi és a most éveleji inflációs, jövedelmi, államháztartási, külkereskedelmi adatok igazából nem igazítanak el a magyar gazdaság állapotáról és lehetséges pályájáról. A mostani adatok fontos vonatkozásokban egészen speciálisak, ugyanis teljességgel fenntarthatatlan folyamatokat rögzítenek. Rendkívüli állami kiköltekezés 2020 nyarától egészen a választás napjáig, nagyméretű minimálbéremelés év elejétől: ilyen mértékű politikailag motivált pénzosztogatást még nem éltünk meg. Voltak aztán sajátos "hangulatjavító intézkedések": a kormány befagyasztott árakat, kamatokat – bevallottan záros időre. Bod Péter Ákos közgazdász a Portfolio.hu oldalán megjelent cikkéről beszélt a Klubrádióban.

A jegybank volt elnöke szerint kínos a helyzet, mert a márciusi deficitadatok még nem ismertek, az inflációs adatokat sem tudjuk, amelytől a rezsicsökkentés néven ismert hatósági árazás teljesen elszakadt. Mindezek önmagukban is aggodalomra adnak okot. A Fidesz amúgy sem akarta ezeket a lakosság "orrára kötni", inkább arra törekedett, hogy úgy csomagolja be az adatokat, mintha minden rendben lenne. Így az új kormánynak egy olyan társadalommal kell elfogatatnia intézkedéseit, amelyik nincs erre felkészülve. A január-februári "pénzbőség", amelyet a Fidesz kampánycélú osztogatása okozott, csak időleges. 

A Miniszterelnök nemhogy a kampányidőszakban, de a választást követően sem monott semmit a gazaságot érintő terveiről. Amit mégis, abból Bod arra következtet, hogy előbb a Fidesz szokásához híven előbb "kerülőutakon" igyekeznek megoldani a problémát, a vállalatokra helyez nagobb terheket, vet ki hatósági árakat, amelyeket utóbbiak más módon ismét a lakosságra hárítanak át.

Az inflációval kapcsolatban megjegyezte, most érződik igzán, sokkal jobb lenne a helyzet, ha már bevezettük volna az eurót, de ez a hajó már elment. Hiába próbálta a kamatemeléssel kompenzálni a kormány az inflációt másfél év késéssel inkább súlyosbította azokat. A választások előtt teljesen elengedte ezt a kompenzációs törekvést. "Kár volt elengedni a fiskális politikát a választási győzelemért, de ezt a lakosság fogja megfizetni."

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Bod Péter Ákossal
2022.04.07., péntek 18:33
Riporter: Hardy Mihály