„Klubrádió
Esti gyors

Bod Péter Ákos: Abszurd a megváltozott körülmények közt fenntartani a 2014-es rezsicsökkentést

26/05/2022 18:19

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Bár remekül tudott kampányolni a Fidesz a 2014-es rezsicsökkentéssel, az éves deficit szintje már mindenképp költségvetési kiigazítást tesz szükségessé – mondta Bod Péter Ákos. A jegybank korábbi elnöke szerint a rezsivédelmi alap elvileg ezt a célt szolgálja, de mivel most éppen a háborús veszélyhelzetre hivatkozva rendeleti kormányzás él, azt, hogy mire használják fel ezt a pénzt, senki nem tudja ellenőrizni.

2022. május 26. Esti gyors - részlet 22.05.26. Bod Péter Ákos
16:53
00:00

"A rezsicsökkentés fenntartása 2022-ben, 2023-ban egyre abszurdabb ötletnek tűnik" – véli Bod Péter Ákos. A korábbi jegybankelnök a Klubrádiónak nyilatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy megváltoztak a körülmények, és a 2014-ben bevezetett, Európában egyedülálló jelenség egyre kevésbé tartható az infláció következtében egyre inkább elszabaduló költségek, különösen az energiaköltségek miatt. Megjegyezte, a rezsicsökkentéssel remekül tudott a kormány kampányolni, de végső soron ennek költségeit is a költségvetésből kell kitermelni, magyarán az adófizetők semmivel sem fizetnek kevesebbet.

Konferencia az Antall-kormány megalakulásnak 25. évfordulója
 
Bod Péter Ákos
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
 

Hozzátette, a költségvetés 2021 nyara óta hatalmas mértékben megcsúszott, olyannyira, hogy 2022 áprilisáig sikerült összehozni az évre tervezett deficit 80 százalékát. Ráadásul az első két hónapban még Oroszország meg sem támadta Ukrajnát. Amikor azonban megtörtént már lehetett tudni, hogy kiigazítás jön. Bod felhívta a figyelmet arra, hogy a rezsivédelmi, és honvédelmi alapok, csak nevükben azok, amik. Erről a kormánynak semmilyen elszámolási kötelezettsége nincs, nincs aki – mint egy alap esetében – felügyelhetné az oda beérkező pénzeket, és azok elosztását. "A kormány arra költi, amire akarja, hiszen a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva folytathatja a rendeleti kormányzást" – foglalta össze.

Ezt az ellentmondást akarja a kormány "csupa idegen szóval" az extraprofit adóval feloldani. Bod felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány félre akarja vezetni az embereket, mert nem az olyan jelentős extraprofitú cégekről van szó, mint a Mol, hanem olyan ágazatok cégeinek megadóztatásáról, amelyeknek nincs választásuk, mint elviselni a terheket, hiszen nem tudnak "megszökni" az országból. Ilyenek a biztosítók, a bankok és a kereskedelmi vállaltok. Érdekes módon a jármű- és építőiparra, amelynek valóban nagy profitja van, nem vonatkozik az új adó. "Az egésznek van egy igazi magyaros karaktere" – kommentálta a közgazdász.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Bod Péter Ákossal
2022.05.26., csütörtök 18:15
Riporter: Kárpáti János