„Klubrádió
A lényeg

A kormány 800 milliárdot akar beszedni a különadókból

26/05/2022 14:48

| Szerző: Klubrádió

A bankoktól és az energiaszektorból vesznek el a legtöbbet, a miniszterelnök által szerdán bejelentett különadók összesen 800 milliárd forintot tesznek ki – derült ki a csütörtöki kormányinfón. Gulyás Gergely miniszter azt is elmondta, péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak a magyar benzinkutakon hatósági áron.

Hárman vettek részt a csütörtöki kormányinfón: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mellett Nagy Márton, a gazdaságfejlesztési tárca vezetője is elkísérte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőt. Gulyás hangsúlyozta, hogy az orosz-ukrán háború egyelőre nem jelent közvetlen háborús fenyegetést Magyarország számára (ezzel együtt bevezették a háborús veszélyhelyzetet), ugyanakkor humanitárius katasztrófa veszélye benne van és a gazdaságnak is súlyos károkat okozhat.

A rezsivédelmi és honvédelmi alapba extraprofit-különadók kerülnek, és ez biztosítja, hogy a kormány hosszabb távon is tudja finanszírozni a rezsicsökkentést és a honvédelmi fejlesztéseket – foglalta össze Gulyás a szerdai miniszterelnöki bejelentéseket. A tárcavezető méltányosnak tartja a döntést, hogy elvonják az extraprofitot.

Ezek az intézkedések arra is garanciát adnak, hogy az idei 4,5 százalékos hiánycélt teljesíteni tudja a kormány. A jövő évi költségvetést pedig a kormány csütörtökön átadja a költségvetési tanácsnak. Az Országgyűlés június első felében kezdi meg tárgyalni a költségvetési tervezetet. A kormány 5,2 százalékos inflációval és 3,5 százalékos hiánycéllal számol jövőre.

Csak magyar rendszámú autóval

A benzinárstopról Gulyás azt mondta, látják a visszaéléseket, így csak a magyar rendszámú autóknak teszik lehetővé a tankolást a benzinkutaknál. Tehát péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak a magyar benzinkutakon hatósági áron. Szerinte a határmenti kutakon látványos a benzinturizmus. 

Csökkentik a minisztériumok költségvetését is

Az új miniszter közölte: csökkenteni kell a minisztériumok költségvetését és át kell ütemezni az állami beruházásokat, és egyre nagyobb mértékben a piaci beruházásokat kell ösztönözni. Előbbi 60, utóbbi 40 százalékban járul hozzá, hogy idén 4,9 százalékos legyen a GDP arányos költségvetési arány, jövőre 3,5 százalék.

Ezekről a területekről vonják el a pénzeket

Az extraprofitadó 8 területet érint, és az ágazati adók felett lesz. Az első ilyen szektor a bankszektor, ahol elvonják az extraprofitot, és a tranzakciós illeték kibővítését kezdik, ez 300 milliárd forintot jelent. Ez elvonandó profit Nagy Márton szerint, és két évig szednék be.

A második a biztosítási szektor 50 milliárddal, a harmadik az energiaszektor, ahonnan 300 milliárdot vonnak el, a kiskereskedelem 60 milliárddal, ide tartoznak légitársaságok és a telekommunikációs cégek is, gyógyszerforgalmi szektor 20 milliárd forinttal, és újra lesz reklámadó is: 2023. január 1-jétől vezetik be és 15 milliárd forintot várnak ebből. Ezek együttesen meghaladják a 800 milliárd forintot.

Nagy megmondta, mit tart extraprofitnak

Nagy Márton szerint az extraprofitra a bankok a növekvő infláció és kamatok miatt tettek szert, ennek az összege több mint 12 ezer milliárd forint. Felsorolta: a biztosítóknál azért van extra profit, mert a Covid-időszakban növekednek a biztosítói díjbevételek. Az energiaszektorban azért van extraprofit, mert a szénhidrogének kitermelése növeli a profitot, de az üzemanyag-finomításon a Mol is extraprofitot termel. A kiskereskedelmi szektornak azért van extraprofitja, mert éves forgalma 16 százalékkal bővült. A telekommunikációs szektorban azért, mert a Covid alatt többen maradtak otthon, többen interneteztek, telefonáltak. A légitársasági szektorban azért, megnő az utasforgalom újra, főleg az elhalasztott utazások miatt. A gyógyszerforgalmazóknál azért, mert megemelkedett a gyógyszer-értékesítés, már csak a Covid miatt is.

Nem gondolják, hogy a különadót áthárítanák a fogyasztókra

Összességében az ismertetett szektorok egy nagyon jelentős extraprofitot termeltek Nagy Márton szerint. „Mi nem vesszük el a profitot, az extraprofitot vonjuk el” – jelentette ki a gazdaságfejlesztési miniszter. Épp ezért nem gondolják, hogy az elvonás megjelenne a fogyasztóknál.

Van szándék

A kata-adózásról egyelőre szándékok vannak csak, mondta Gulyás. A miniszter szerint a kormány célja, hogy olyan szabályozási formát találjanak, ami visszaszorítja a katát arra a területre, amire létrehozták, tehát azok katázhassanak, akik valóban egyéni kisvállalkozásokat működtetnek, nem bujtatott foglalkoztatásban dolgoznak. Hozzátette, hogy a kormány abba az irányba ment el, hogy 18 millió forintig lehessen így adózni.

Idén 900 milliárd a két új alapba

Kétezermilliárd forintot akarnak behozni a minisztériumok költségcsökkentésével és az új adóval - erősítette meg Nagy Márton. Kiemelte, hogy a két alap idén 900 milliárd forintot jelent, ebből a rezsivédelem 700 milliárdot, a honvédelmi kétszázat kap, de jövőre nőhet mindkét összeg. Lesznek egyéb bevételek is, de azok már nem az új extraprofitadóból fognak származni. A miniszter hozzátette, hogy "a nagyobb összegre lőnek". Nagy Márton hozzátette: emelik a jövedéki adókat dohány és alkohol esetén, cégadó is fog változni, ezek részleteiről a pénzügyminiszter számol be.

(forrás: hvg.hu, telex, 444, kép: MTI)