„Klubrádió
A lényeg

Orbán bejelentése óta 650 milliárd forint "menekült el" a tőzsdéről

26/05/2022 14:11

| Szerző: Klubrádió

A keddi tőzsdezárás után jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy különadót vetnek ki több stratégiai ágazat nagyvállalataira. A keddi záróértékekhez képest hatalmas eséseket lehetett látni a BUX index tagjainak részvényeinél, számszerűsítve több, mint 650 milliárd forint "menekült el" a tőzsdéről eddig a veszélyhelyzet bejelentése óta – írja a Portfolio.hu.

A tegnapi tőzsdezárás után nem sokkal érkezett meg a befektetők által egész nap várt kormányzati bejelentés, amely szerint különadót vetnek ki több stratégiai ágazat nagyvállalataira is. A "rezsivédelmi" és honvédelmi alap létrehozása apropóján kötelezik a bankokat, biztosítókat, nagy kereskedelmi láncokat, energiaipari és kereskedő cégeket, telekommunikációs cégeket és légitársaságokat, hogy extra profitjuk nagy részét fizessék be az alapba 2022-23-ban. 

A Portfolio.hu azt írta: ahogy várható volt, a befektetők azonnal és hevesen reagáltak a fejleményre – már szerdán, a bejelentésre várakozás közben is kimondottan rossz hangulatú volt a kereskedés és végül több mint 3 százalékot esett a BUX index. Csütörtökön azonban "egészen pánikszerű hangulat alakult ki a kereskedés első óráiban", csaknem 10 százalékos mínuszt is láthattunk a börzénél. Mostanra valamelyest lenyugodtak a kedélyek és kisebb felpattanás után "mindössze" 4,4 százalékos mínuszban van a tőzsde.

Azt írták, messze a legnagyobb esést a Mol részvényénél lehet látni. A háborús veszélyhelyzet kedd esti bejelentése óta egyes nagyvállalatok részvényei kimondottan nagyot estek, a piaci kapitalizációk tekintetében hatalmas visszaesések láthatók, élen az OTP-vel és a Mollal. A piaci kapitalizáció egyenlő a részvényei számának és azok aktuális árfolyamának szorzatával. 

Összesen eddig több mint 650 milliárd forintos ütést okozott a tőzsdén a kormányfő bejelentése – összegzi a Portfolio.

(Kiemelt képünk illusztráció, forrás: Elchinator / Pixabay)