„Klubrádió
A lényeg

Orbán: Rezsivédelmi és honvédelmi alapot hozunk létre

25/05/2022 18:05

| Szerző: Klubrádió

Az elhúzódó háború és "a brüsszeli szankciós politika" drasztikus áremelkedésekhez vezet – mondta Orbán Viktor szerda délután. Szerinte egyre drágább megvédeni a családokat, és a honvédséget is meg kell erősíteni. Ezért rezsivédelmi és honvédelmi alapot hoz létre a kormány, így fizetik a rezsicsökkentést és finanszírozzák a honvédséget.

Az elhúzódó háború és "a brüsszeli szankciós politika" drasztikus áremelkedésekhez vezet – mondta Orbán Viktor szerda délután. A rezsicsökkentés védi a családokat, de az energia ára tovább emelkedik, ezért egyre nehezebb és költségesebb megvédeni a családokat, ráadásul a honvédséget is haladéktalanul meg kell erősíteni.

Az emelkedő kamatok és emelkedő árak révén a bankok és a nagy multicégek nagyobb haszonra, "extraprofitra" tesznek szert – fogalmazott.

Ezért Orbán Viktor tájékoztatása szerint a kormány úgy határozott, hogy létrehoz egy rezsivédelmi és egy honvédelmi alapot, innen fizetik a rezsicsökkentést és finanszírozzák a honvédség megerősítésének költségeit.

A kormány tehát – mint mondta – kötelezi a bankokat, a biztosítókat, a nagy kereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedő cégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, hogy az "extraprofitjuk" nagy részét ebbe a két alapba fizessék be.

Az intézkedések két évre szólnak, 2022-re és 2023-ra vonatkoznak.

A bejelentést, amelyet több mint öt órával korábban már megelőlegezett a miniszterelnök, itt tekintik meg: