„Klubrádió
Reggeli gyors

Elemző: Lesznek még szektoriális különadók

26/05/2022 15:38

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Amint bejelentették a veszélyhelyzetet, Orbán Viktor kormányfő különadók kivetését jelentette be. A Reggeli gyorsban ezeknek a részleteiről még nem tudtak beszélni, mivel azokat csak délután ismertették, de Török Lajos elemző azt el tudta mondani, hogy milyen üzenetet küldött a piac a bejelentésekre a kormánynak.

2022. május 26. Reggeli gyors - részlet 22.05.26. Török Lajos
05:51
00:00

Szerda óta valamelyik, Magyarországgal szomszédos országban zajló háborúra hivatkozva is veszélyhelyzetet lehet hirdetni, ami megtörtént, így marad a rendeleti úton való kormányzás. Erre alapozva Orbán Viktor különadókról, extraprofitról kezdett beszélni, ami meglepte a piacot, holott Török Lajos, az Equilor befektetési cég vezető elemzője szerint korábban már Varga Mihály és Nagy Márton is beszélt az ilyen típusú különadók kivetéséről. A részleteket a csütörtöki kormányinfón Nagy Márton és Gulyás gergely ismertette.

Rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozását jelentette be
 
Rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozását jelentette be
 
Budapest, 2022. május 25. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozását jelenti be a Karmelita kolostorban 2022. május 25-én. A Facebook-oldalán közzétett videóban elmondta: kötelezik a bankokat, a biztosítókat, a nagy kereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedőcégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, hogy extraprofitjuk nagy részét ebbe a két alapba fizessék be. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

 

Török szerint nagyon széleskörű szektor volt, amit Orbán felsorolt, amik különadóra számíthatnak, ezek közül számára meglepő volt, hogy bekerültek a légitársaságok is, amelyek szerinte nemhogy extraprofitról, de semmilyen profitról nem tudnak beszámolni. Nagy kérdésnek nevezte, hogy a már létező bankadót hogyan növelik tovább, és az hogyan fog hatni erre a szektorra.

Török szerint ezeknek az adóknak inflációfelhajtó hatása lesz, hiszen valószínűtlennek nevezte, hogy ezeket az extra adókat a cégek ne hárítsák át a felhasználókra.

A befolyó pénzből Orbán bejelentése szerint rezsicsökkentési és honvédelmi alapot hoznak létre, Török ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy nem árstopokra fogják fordítani, így nem tudni, hogy az árstop marad-e, de az szerinte így szinte biztos, hogy a rezsicsökkentés maradni fog.

A piac reakcióját Török érdekesnek nevezte, "nem kellett volna, hogy meglepjen bárkit is", ehhez képest az euró/forint árfolyam beszakadt. "Ez egyértelműen negatív üzenet". Korábban bárki is, például a hitelminősítők tárgyaltak Magyarországról, mindig azt mondták, hogy inkább a kiadási oldalon kellene faragni az egyensúly helyreállítása érdekében, ehhez képest most a bevételi oldalhoz nyúltak hozzá.

A honvédelmi alapot nyilván a honvédelem modernizálására fogják fordítani, várhatóan a létszámot is emelik, mondta Török, aki hozzátette, hogy az egy NATO-elvárás, hogy a GDP 2%-át hadi kiadásokra kell fordítani, amihez csak az utóbbi években kezdett közeledni a költségvetés, de most a háború miatt kénytelenek lesznek valóban ráfordítani

Török szerint újabb szekoriális különadók várhatók, és bár extraprofitról beszélnek, azt nehéz konkretizálni, ezért a sima profitra is átfordítható.