„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbánt csak a pénzen keresztül lehet megfogni

7/07/2022 09:44

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Elismert jogászok csapata tanácsolja az Európai Bizottságnak, illetve Ursula von der Leyennek, hogy a Magyarországgal szembeni forrásmegvonás legyen száz százalékos; talán ettől Orbán jó útra tér. Csernyányszkí Judit nemzetközi lapszemléje.

2022. június 30. Reggeli gyors - részlet 22.06.30. Csenyánszky Judit lapszemléje
00:00
00:00
A közeljövőben nem tudja Magyarország az orosz olajat és gázt mással helyettesíteni – nyugtázták Szijjártó Péternek a CNN-interjúban elhangzott kijelentését az orosz médiában, többek között az Interfax hírügynökség. Mivel fizikailag képtelen ezt a problémát egyik pillanatról a másikra megoldani, ezért kivételes eljárást kért Magyarország az uniós közösségtől, hogy ne kelljen csatlakozni az orosz olajembargós megállapodáshoz – magyarázta a külügyminiszter, noha Amanpour nem kérdezett rá, akkor mások hogyan tudják ezt mégis megoldani. Talán azért, mert meg akarják oldani… Az orosz hírügynökség összefoglalóját azzal zárja, hogy az Európai Unió felszólította azokat az országokat, akik továbbra is kapják az orosz olajat, hogy sürgősen találjanak alternatív megoldást a tarthatatlan helyzetre.

Nagyon sok orosz sajtóorgánum vette át a CNN-es interjút magyarázva, ismertetve, azonban – mint például a Kommerszant is – egyik sem említi Szijjártónak válaszát arra a kérdésre, hogy kit látna szívesen a magyar kormány győztesnek ebben a háborúban, merthogy a külügyminiszter azt mondta, természetesen azt az országot, amelyik áldozata ennek a harcnak.

A kijevi magyar közösség vezetője, Tompa Tibor viszont arról beszélt az ukrán Kanal 24 műsorában, hogy feldühítették Szijjártó szavai, miszerint azért nem adnak a magyarok fegyvert Ukrajnának és a hazánkon keresztül történő fegyverszállítást sem engedélyezik, mert akkor az oroszok a kárpátaljai magyarokat fogják lőni. És minket lehet lőni itt Kijevben, vagy akár Nyikolejevben? – teszi fel a kérdést Tompa, hozzátéve: az Ukrajna területén élő, szétszóródott magyar kisebbséget különösen felháborítja Szijjártó megfogalmazása. Tompa egyébként magyarul is üzent a külügyminiszternek, hogy felháborítja, amit a CNN-en mondott az interjúban. A Kanal 24 portálon egyébként beágyaztak egy videót is ehhez a tudósításhoz, amelyben a műsorvezető azt állítja, hogy Magyarország tudott Putyinnak az Ukrajna megtámadását fontolgató tervéről.

Elismert jogászok csapata tanácsolja az Európai Bizottságnak, hogy egy centet se adjanak Magyarországnak addig, amíg a demokratikus rend helyre nem áll Magyarországon – írja a Der Spiegel, miután a Zöldek kezdeményezésére megszületett Kim Lane Scheppele a Princeton, Daniel Kelemen a Rutgers és John Morijn a Groningen Egyetem professzorainak szakértői anyaga, amely azt tanácsolja Ursula von der Leyennek, hogy a forrásmegvonás ne 10, 20 vagy 50, hanem 100 százalékos legyen. Tehát nem csak a Covid-féle helyreállítási alap megvonásáról van szó, hanem a kohéziós alapokról és az agrár szubvenciókról is. Sokan teszik most fel a kérdést Brüsszelben, vajon ennek hatására Orbán jó útra tér? A szakértők ugyanis arra a következtetésre jutnak, amennyiben nem vonják meg az uniós forrásoktól Magyarországot, vagy legalábbis nem függesztik fel, akkor az az uniós költségvetést is aláásná. S tulajdonképpen így lehetne Orbánt legérzékenyebb pontján ütni. Ráadásul az a forma, ahogy Orbán a rendeleti kormányzást bevezette a veszélyhelyzetre való hivatkozással, önmagában a jogállam megsértését jelenti. Amíg nem szünteti be a rendeleti kormányzást, addig fennáll a törvénysértés. Daniel Freund uniós képviselő a Spiegelnek úgy nyilatkozott, 60 kötelezettségszegési eljárás megindítása után elfogyott a türelmünk. A bizottságnak pedig ki kell dolgoznia a demokratikus rend helyreállítását célzó útmutatót. Ugyanakkor Freund attól tart, hogy az uniós egység fenntartása érdekében Ursula von der Leyen kisebb alkukat köt majd Orbánnal kisebb kozmetikai beavatkozások elfogadásával. A jelentés bemutatása alkalmából tartott sajtótájékoztatón az Európia Néppárt képviselője ugyanúgy helyeselte a szakértői jelentés intézkedési javaslatát, mint a liberálisok, a szocdemek és a zöldek. Egy dolog van, amin keresztül megfoghatod Orbánt, ez pedig a pénz – erről van most szó – fogalmazott Daniel Freund a Zöldek német uniós parlamenti képviselője.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs / MTI
 

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2022.07.07., hétfő 06:00
Riporter: Csernyánszky Judit