„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán azt ígérte, Ukrajna érdekeit fogja képviselni a ma kezdődő EU-csúcson

23/06/2022 08:08

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Ma kezdődik az EU-csúcs, ahol Ukrajna európai helyzetéről lesz szó. Amerikában elképedve nézik, hogy Magyarország a Trianon előtti közigazgatás felé fordult, és ispán-rendszert tervez. Magyarország csak a saját érdekeit nézi Orbán Balázs szerint, ezért nem szavazta meg a globális minimumadót.  Szijjártó Péter a Facebook Meta videószolgáltatásán keresztül a Alkeszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettessel tárgyalt a gázellátásról, és kiderült, az oroszok méltányolják, hogy Magyarország akadályozta a szankciókat. Nemzetközi lapszemle.

2022. június 23. Lapszemle 20220623/Csernyánszky
05:42
00:00

A magyar kormányfő megígérte Volodimir Zelenszkijnek, hogy a ma kezdődő EU-csúcson Ukrajna érdekeit fogja képviselni az uniós tagjelölti státusz elérésében. Orbán szerint az Uniónak el kell hárítania a bürokratikus akadályokat, amelyek Ukrajna gyors csatlakozásának útjában állnak, és Magyarország kész együttműködni Ukrajnával az energetikai projektekben, írja az ázsiai Republic World.

Orbán Viktor a kétnapos uniós csúcstalálkozót előkészít
 
Orbán Viktor a kétnapos uniós csúcstalálkozót előkészít
 
Budapest, 2022. június 20. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (b, a monitoron) kezdeményezésére a belga, a bolgár, az észt, a luxemburgi és a máltai kormányfővel közösen a június 23-án kezdődő kétnapos uniós csúcstalálkozót előkészítő videókonferencián vesz részt a Karmelita kolostorban 2022. június 20-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

 

Az Ukrainian News arról írt, hogy Orbán korábban Zelenszkijt az ellenségének tekintette, baloldali politikusokkal, illetve a médiával együtt. Zelenszkij is élesen bírálta Orbánt azért, mert szinte Európában egyedüliként Putyint támogatja, és elvesztette a becsületét a Moszkvával kialakított kapcsolata következtében.

A Bloomberg amerikai hírügynökség szerint az állam szerkezeti átalakításának részeként Orbán Viktor középkori térképet vázol fel, mivel az 1949 óta létező, Magyarországot 19 közigazgatási egységre, megyére felbontó rendszert alkotmányos módosítással akarja vármegye rendszerré alakítani. Azaz vissza akar térni az évszázadokkal ezelőtti közigazgatási struktúrához, ami még azelőtt működött, hogy Magyarország elvesztette volna területeinek kétharmadát az I. világháború után. De úgy is értelmezhető, írja a lap, hogy Orbán meg akarja változtatni a kommunizmusban kialakított megyefelosztást.

Az ispán-rendszer a középkorra nyúlik vissza, holott a kormány londoni mintára hivatkozik: ott is városatyának hívják az önkormányzat vezetőit. A cikkben az ellenzék reakciója szerint mindezzel a kormány csak el akarja terelni a figyelmet a magas inflációról és a forint újabb zuhanásáról.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója véleménycikket írt a Wall Street Journalben arról, hogy szerinte a lehető legrosszabb időpont a mostani a globális minimumadó bevezetésére, mert a gazdasági válság idején minden uniós tagországnak a saját érdekeit kell szem előtt tartani, nem pedig a közös érdekeket. Szerinte a legalább 750 millió eurós bevételt elérő cégek növekedését akadályozná ez az adónem, ami teherként zuhanna a nyakukba. Ez az EU növekedését is megakasztaná, és további inflációt gerjesztene. Nem beszélve arról, írja, hogy Magyarország elveszítené a multikat vonzó versenyelőnyét Nyugat-Európával szemben.

A brazil hatóság bejelentése szerint Budapesten letartóztatták brazil Pablo Escobar becenéven elhíresült kokainbárót, a világ egyik legkeresettebb bűnözőjét – írja az Insight Crime. Sergio Roberto de Carvalhonak 2020-as spanyolországi letartóztatása után nyoma veszett, miután óvadék ellenében kiengedték. Noha a spanyol hatóságoknak ezután küldtek egy halotti bizonyítványt, amely szerint Paul Wouter, az akkori álnéven letartóztatott drogkereskedő Covid-19-ben elhunyt, sajtóhírek szerint Portugáliában, Ukrajnában és Dubaiban bujkált.

A brazil rendőrség egykori őrnagya hamis papírokkal és mexikói útlevéllel hazánkban élt – derült ki a TEK portugál kollégákkal közösen végrehajtott akciója után. 2017-2021 között 17 tonna kokaint és 45 tonna különféle drogokat szállított hazájából Európába. Lóversenyeken, ingatlanbefektetéseken és luxusautók vásárlásával mosta tisztára pénzét. Portugáliában is megfordult, szintén álnéven, ahol egy lisszaboni garázsban egy egész teherautónyi pénzt találtak 12 millió euró értékben. A hatóságok eddig három országban 163 ingatlant foglaltak le, továbbá 37 repülőgépet, 70 autót, és több millió eurónyi készpénzt.

Az orosz Kommerszant portál szerit Szijjártó a Facebook Meta videószolgáltatásán keresztül a Alkeszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettessel tárgyalt, és ígéretet kapott, hogy Magyarországot a kieső gázimport miatt kompenzálni fogják. Mint ismeretes, az Északi Áramlaton keresztül a korábbi 167 millió köbméter gáz helyett csak 67 milliót juttatott el a Gazprom Európába a szankciókra adott válaszként. Magyarország Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül megkapja a szerződésben rögzített mennyiséget, mivel Magyarország feltételeket támasztott az orosz olajembargóval szemben.