„Klubrádió
Reggeli gyors

Putyin sejti, hogy az ukránoknak, moldávoknak egyelőre semmi esélyük az EU-ra

22/06/2022 14:18

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Volodimir Zelenszkij kedden hét EU-tagország vezetőjét hívta fel telefonon, hogy a most kezdődő EU-csúcson a támogatásukat kérje. Köztük volt Orbán Viktor is, akivel van mit javítani a kapcsolatukon. Benda László, külpolitikai újságíró Orbán fejlődő álláspontjáról beszélt.

2024. április 25.
00:00
00:00

Banda László érdekesnek nevezte a Reggeli gyorsban, hogy Volodimir Zelenszkij maga hívta fel kedden Orbán Viktor magyar kormányfőt. Azóta kiderült, hogy Orbánon kívül még másik hat EU-tagország vezetőjét is felhívta a támogatásukat kérve az EU-csúcson. Bár Benda szerint őt egyikük sem avatta a telefonbeszélgetés részeteibe, de a két politikus a beszélgetés után közleményt adott ki, és az abban írtakat "szétszálazva" beszélt kettejük konfliktusáról.

Ukrajnai háború
 
Ukrajnai háború
 
Borodjanka, 2022. június 21. Humanitárius segélyre várakoznak emberek orosz tüzérségi támadásban megrongálódott lakóépületek mellett a Kijev közelében lévő Borodjankában 2022. június 21-én. MTI/EPA/Roman Pilipej
Fotó: Roman Pilipej
 

 

Benda kiemelte Orbánék hivatalos közleményéből azt, hogy Orbán azt mondta, támogatja Ukrajna európai integrációját, azt, hogy EU-tagjelölt legyen, és a most kezdődő EU-csúcson is ezt fogja képviselni. Benda ezt fontos hírnek nevezte, mert a háború kirobbanásának egyik oka éppen az, hogy Putyin "tiszta erőből ellenzi Ukrajna NATO-tagságát", de most mintha beletörődni látszana, hogy Kijev mégiscsak az Európai Unióhoz közeledik.

A külpolitikai újságíró szerint a döntés Ukrajna és Moldova tagjelöltségéről egy gesztus az EU részéről, bár azt is hozzáteszik, hogy az EU-hoz szintén csatlakozni kívánó Grúziának (Georgiának) "még időt adnak".

Orbán Viktor válasza rendben van, azzal együtt, hogy Grúzia és Bosznia jelöltségét is támogatja a magyar kormány, mondta Benda. A ma kezdődő EU-csúcstalálkozón egyelőre csak a tagjelöltségi státuszról döntenek, és Benda emlékeztetett Orbán tavaly decemberi, nagy felháborodást kiváltó nyilatkozatára, amelyben azt mondta, elvben támogatnánk Boszniát, de szerinte komoly kihívást jelent az ottani jelentős számú muszlim lakosság miatt. "Fejlődnek az álláspontok" - jegyezte meg a külpolitikai újságíró.

Orbán Zelenszkijjel beszélt arról, hogy Magyarország 800 ezer ukrajnai menekültet "fogadott be" (akiknek a jelentős többsége tovább is utazott az országból), és hogy készen áll a további energetikai együttműködésre, valamint az ukrán gabona vasúti fuvarozására, és még több ukrán diák fogadására, amiért Zelenszkij köszönetet mondott, és meghívta a magyar kormányfőt Ukrajnába.

Benda szerint nyilvánvalóan van mit javítani az ukrán-magyar-kapcsolatokon. Közismert dolognak nevezte, hogy Budapest évek óta bírálta Ukrajnát a nyelvtörvény miatt, és "botokat dugott Kijev csatlakozási kísérleteinek a küllői közé a nyugati integráció felé vezető úton". Az is tudható, hogy a két politikus viszonya a háború kitörése óta nem volt felhőtlen, Zelenszkij bírálta Orbánt, mert a kormány vonakodott attól, hogy fegyverekkel támogassa Ukrajnát, és keményen fel is kérdezte egy uniós csúcson a miniszterelnököt, hogy, figyelj, Viktor, tudod te mi megy Maripolban? - "Egyébként ma már tudjuk" - jegyezte meg Benda. "Egyszer és mindenkorra el kell döntenetek, hogy kivel vagytok".

A tagjelöltség inkább politikai tagjelöltség, annak a rögzítése, hogy az EU elismeri, hogy Ukrajna "erősen orientálódna a nyugat felé", ehhez pedig szüksége van a támogatásra. "Putyin pedig sejti, hogy az érintett országoknak még középtávon is annyi az esélyük, mint a hintalónak a nemzeti lovasvágtán" - mondta a külpolitikai újságíró.