„Klubrádió
Reggeli gyors

Nemzetbiztonsági veszély miatt le kell mondani Orbán szarajevói útját?

27/12/2021 09:00

| Szerző: Csernyánszky Judit

Szarajevóban felvetették: nem lenne ildomos Orbánnak lemondania az egy hónap múlva esedékes szarajevói vizitjét nemzetbiztonsági okokból? Amerikában beolvastak Orbánnak: „Sz…r kormányod van”, de addig nem tudsz változtatni ezen, ha nem ismered fel a problémát, nevezetesen azt, hogy te vagy a hibás azért, hogy kivándorolnak a saját állampolgáraid. A globális klímaváltozás migrációjának vesztese lehet Magyarország is. A német-magyar fegyverbiznisz magyarázatot ad a merkeli kompromisszumokra.

2021. december 27. Lapszemle 20211227/Csernyánszky
05:49
00:00

A migráció évről évre erősödő válságjelenség. Ahogy változik a klíma, úgy érint majd egyre több országot, mivel a szélsőséges időjárást elszenvedő területekről beindul a népvándorlás – állapította meg Mark Leonard, a Külkapcsolatok Európai Tanácsának vezető elemzője a ’Világ 30 percben’ podcastjában, ahol Parag Khanna washingtoni külpolitikai elemzővel beszélgetett. A bevándorlásnál – mint mondják - nem kisebb súllyal esik latba a kivándorlás is, és ebbe a felsorolásba Romániával, Bulgáriával együtt Magyarországot is belevették, pozitív megközelítésben agyelszívásnak nevezték.

Parag Khanna viszont külön kiemelte Orbán Viktort: „Sz…r kormányod van”, de addig nem tudsz változtatni ezen, ha nem ismered fel a problémát, nevezetesen azt, hogy te vagy a hibás azért, hogy kivándorolnak a saját állampolgáraid. Mert be kellene ismerni, hogy ezt megszívtad – már elnézést, hogy szép amerikai stílusban fogalmazok – jellemezte kifejezetten indulatosan a helyzetet Parag Khanna.

Továbbra sem ült el a vihar Orbán Viktor év végi sajtótájékoztatóján elhangzottak körül, miután a magyar kormányfő a 2 millió bosnyák muszlimot Európa nemzetbiztonságát jelentő fenyegetésnek minősítette. Amire az érintett hivatali szervek és vallási vezetők Orbánt rasszizmussal és idegengyűlölettel vádolták meg, és a 2. világháborúhoz vezető helyzettel is párhuzamot vontak, számba véve állítása esetleges következményeit.

A Sarajevo Times ennek kapcsán hosszas elemzésben veti fel a maró kérdést: nem lenne érdemes lemondani Orbán január 25-re tervezett szarajevói vizitjét nemzetbiztonsági okokból? Épp a látogatás előtt milyen céllal beszélt így az uniós integráció kapcsán a muszlimokról? Felvonták szemöldöküket elemzők és politikusok akkor is, amikor Orbán támogatásáról ismételten biztosította Milorad Dodikot. A magyar kormányfő szerb nacionalisták narratíváját erősíti ezzel, és gyengítette a bosnyákok uniós aspirációját is.

Áder János Bosznia-Hercegovinában
 
Áder János Bosznia-Hercegovinában
 
Szarajevó, 2021. december 14. Áder János köztársasági elnök (b3), valamint a háromtagú boszniai kollektív államelnökség tagjai, a bosnyák Sefik Dzaferovic (j3), a horvát Zeljko Komsic (j2) és a szerb Milorad Dodik (j) az államelnökség szarajevói épületében folytatott találkozójukon 2021. december 14-én. Áder János mellett balról Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka és Haszonicsné Ádám Mária, a Köztársasági Elnöki Hivatal főigazgatója. MTI/Bruzák Noémi
Fotó: Bruzák Noémi
 

 

A brit Telegraph cikke arról, hogy Jaroslaw Kaczynski szerint Németország „Negyedik Birodalommá” akarja tenni az Európai Uniót – különös illusztrációval indul. A düsseldorfi karneválon Orbán Viktor és Kaczynski óriás lufit visz a tömeg, és a kezükben sarló-kalapácsot tartanak, amin a felirat: igazi diktátorok vagyunk. A Jog és Igazságosság pártjának a vezetője ugyanis a szélsőjobboldali GPC lapnak adott interjúban úgy fogalmazott, hogy Berlin az Európai Bíróságot arra használja, hogy föderalista eszméinek érvényt szerezzen. Hozzátette, ha ebbe belemennének a lengyelek, akkor az az uniós hatalomnak való modernkori behódolás lenne, és további sérelmeket szenvednének el.

Az Európai Bíróság korábban ismét figyelmeztette a lengyel kormányt, amennyiben a lengyel jogot továbbra is előbbre valónak tekinti a taláros testület, az nemcsak önmagában baj, de rámutat arra is: nem független a lengyel igazságszolgáltatás, ezért további bírság kiszabása várható a közeljövőben.

A szerkesztőségi cikk attól tart, ez a retorika valójában a Polexit, az Unióból való kilépés előkészítése, noha a lengyelek többsége, nem kétséges, uniópárti. Erre egyébként ráerősített a lengyel kormányfő is, ugyanis Olaf Scholz nemrégiben tett varsói látogatása során Mateusz Morawiecki azt mondta, hogy a német kormány utópisztikus, sőt veszélyes vizekre evez, amikor támogatja az EU föderalista törekvéseit.

A pakisztáni UrduPoint számol be arról, hogy Angela Merkel kancellársága utolsó napjaiban 5,6 milliárd dolláros fegyveraledást ütött nyélbe, ezzel 10 milliárdra nőtt az éves forgalom. Scholz beiktatása előtti napon kötötte meg például Kairóval az utolsó üzletet. A cikk ezenkívül csak a magyar fegyvereladási bizniszt emeli ki. Pontosabban olyan összefüggésben, hogy 2019-ben Magyarország vett a legtöbb fegyvert a németektől, és csak utánunk következett Egyiptom és az Egyesült Államok.