„Klubrádió
A lényeg

Zelenszkij éppen beszédet mondott, amikor váratlanul Orbánhoz fordult

25/03/2022 07:15

| Szerző: Klubrádió

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön este videón keresztül csatlakozott az Európai Tanács üléséhez. Beszélt Ukrajna esetleges európaiuniós csatlakozásáról, majd felsorolta az EU országait, amelyeknek megköszönte az eddigi segítségét. Amikor Magyarországhoz ért, váratlanul megállt, és megszólította a tanácsban helyet foglaló Orbán Viktor magyar kormányfőt. "Magyarország… itt meg kell állnom, és őszintének kell lennem" - idézte a 24.hu az ukrán elnököt: „Egyszer és mindenkorra el kell döntenetek, hogy kivel vagytok”.

Elmondta, hogy már járt Budapesten, és mennyire szereti a várost. "Láttam az emlékművet is. A cipőket a Duna-parton, ahol tömeggyilkosság történt. Ott voltam a családommal. Nézd, Viktor, tudod mi történik most Mariupolban? Kérlek, menj a vízpartra, nézd meg azokat a cipőket, és akkor rájössz, hogy ez a mai világban is megtörténhet. Oroszország pontosan ezt csinálja. Mariupolban ugyanilyen cipők vannak, ugyanilyen emberek. Szülők és gyerekek, nagyszülők. Sok ezren".

2022. március 25. A lényeg-részlet / Volodomir Zelenszkij - 2022.03.25.
00:58
00:00


A beszédet felirattal itt tudja megnézni:

 

Azt kérte, Magyarország tegye egyértelművé, hogy kivel van, velük vagy Oroszországgal. Zelenszkij szerint nincs ideje a késlekedésnek amikor arról van szó, hogy Magyarország átenged-e a területén fegyverszállítmányt, vagy hogy kereskedik-e Oroszországgal.

Az MTI-n keresztül Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője reagált. Mint írta, az ukrán államfő arra kérte Orbánt, hogy változtasson a neutrális álláspontján, amit Orbán határozottan visszautasított. Elutasította például, hogy szavazzák meg a szankciók kiterjesztését, illetőleg, hogy ne kereskedjenek tovább az oroszokkal. Havasi azt írta, ezek ellentétesek a haza érdekeivel.

"Magyarország ki akar maradni ebből a háborúból, ezért nem enged át fegyverszállítmányokat, és nem küld fegyvereket Ukrajnába. Ugyanakkor minden eszközzel segíti a háború elől menekülőket, és humanitárius segítséget nyújt nekik".

Az uniós vezetők később nyilatkozatot adtak ki, amelyben követelik Oroszország Ukrajnával szembeni „agresszív háborújának” befejezését, és elítélik az ország polgári lakossága és infrastruktúrája elleni támadásait.

Az AFP szerint Joe Biden amerikai elnök pénteken Lengyelországba, az ukrán határhoz közel, Rzeszow városába repül, így az amerikai elnök kevesebb mint 80 kilométerre lesz az ukrán földtől.