„Klubrádió
Reggeli gyors

Boszniában felzúdultak Orbán megjegyzései miatt, legszívesebben kitiltanák

23/12/2021 07:44

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Bosnyák vezetők idegengyűlölettel és rasszizmussal vádolják Orbán Viktort, aki szerint Európa biztonságát a déli határunknál élő muzulmán kisebbségek veszélyeztetik. A magyar kormány megállapodott Ukrajnával, és a leállított gázszállításokat újraindítja. Kijev napi 8 millió köbméter európai fűtőanyaghoz jut 

Hivatali szervek és vallási vezetők ítélték el, hogy Orbán Viktor és szóvivője szerint Bosznia lehetséges uniós csatlakozás erőpróba lesz az Európai Unió számára a muzulmán többségű lakossága miatt, az AP tudósítása szerint. Kovács Zoltán Twitter-üzenetében úgy fogalmazott, hogy Bosznia a maga 2 milliós muzulmán közösségével kihívást fog jelenteni. Orbán Viktor még kedden, a csaknem négy órás sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy Magyarországnak rengeteg energiát kell mozgósítani, hogy a Brüsszelben tapasztalható bővítési „fáradtságot” le tudja győzni.

Orbán szerint ő mindent megtesz azért, hogy meggyőzze Európa vezetőit, hogy ugyan a Balkán tőlük messzebb van, mint Magyarországtól, de az ő szempontjukból is kulcskérdés egy olyan állam biztonságának a megoldása, amelyben kétmillió muszlim él. Élesen kikeltek vezetők és pártok is Boszniában az elhangzottak ellen, egyesek ki akarják tiltani Orbán Viktort, aki hivatalos látogatásra készül Szarajevóba.

Illegális bevándorlás - Bosznia
 
Illegális bevándorlás - Bosznia
 
Lipa, 2021. február 18. Az Európai Unió nyugati országaiba igyekvő illegális bevándorlók a Bosznia északnyugati részén, Bihács közelében lévő lipai befogadótáborban 2021. február 18-án. MTI/EPA/Fehim Demir
Fotó: Fehim Demir
 

 

Az iszlám közösség vezetője Orbánt idegengyűlölttel és rasszizmussal vádolta meg. Reis ul-Ulema szerint, ha ilyen ideológia talajt fog, akkor visszatérünk abba a korba, amikor az európai egység fasiszta, náci, erőszakos és népirtáshoz vezető ideológiára épült, amely a holokausztba torkollott és egyéb rettenetes bűncselekményekhez vezetett. A hárompárti elnökség bosnyák tagja, Sefik Dzaferovic, Orbán kijelentését szégyenletesnek és bántónak minősítette.

A cikk még kifogásolja azt is, amit szintén az évzáró sajtótájékoztatón mondott Orbán Viktor, hogy nem fogja támogatni a boszniai szerb vezető, Milorad Dodik elleni uniós szankciókat, akit a többi tagállam szeparatista nézetei miatt elítél. Dodik egyébként szerdán gyakorlatilag védelmébe vette „Magyarországot”, az őt ért kritikák ismeretében. Az írás Orbán muszlim- és menekültellenességének a bemutatásával zárul.

Még a skót jogászok hivatalos lapja, a Scottish Legal News is foglalkozik azzal, hogy Orbán Viktor kerekperec kijelentette, az Európai Bíróság erre vonatkozó elítélő határozata ellenére sem tágít korábbi migrációs politikai céljaitól. Úgy fogalmazott: Magyarországnak nem áll szándékában megmásítani erre vonatkozó jogszabályát. Szerinte az uniós törvények felett eljárt az idő, és előbbi amúgy is neki és az általa kiépített kerítésnek köszönheti, hogy a muzulmán bevándorlókat megállította.

A Newsweek ehhez még hozzáteszi, hogy ennek a dacos politikának nyilván pénzügyi bírság lesz a vége, noha ez sem hatja meg a magyar kormányt.

Az is bekerült az amerikai híradásokba, hogy a magyar kormány végül megállapodott Ukrajnával, hogy a korábban leállított gázszállításokat újraindítja, és Kijev ismét napi 8 millió köbméter európai fűtőanyaghoz jut – írja a US News and World Report. Szlovákián keresztül viszont kap további 27 millió köbmétert. A hazánkból Ukrajnába érkező gázszállításokat akkor állították le, amikor Budapest és az orosz Gazprom szeptemberben egy új, hosszútávra szóló olyan gázszerződést írt alá, amelyből kihagyták Ukrajnát.

Az orosz Ria Novosztyi úgy írt erről, hogy a korábbinál nagyobb mennyiségben érkezik majd Magyarországról gáz Ukrajnába, illetve hogy egyelőre csak 3 hónapra vonatkozik a megállapodás, de a felek természetesen dolgoznak a meghosszabbításán.

Az orosz Jevropejszkaja Pravdából viszont azt tudjuk meg, hogy Magyarország 100 millió euróval támogatja a szerb oktatást és kkv-ket Bosznia-Hercegovinában. Orbán ezt a pénzügyi segítséget úgy kommentálta korábbi ottani vizitje alkalmával, hogy egy felelősségteljesen gondolkodó szomszéd állam ekképp gondoskodik a térség biztonságáról. Merthogy annak Szerbia az egyedüli biztosítéka. A cikk persze emlékeztet arra, hogy Szerbia ígéretet tett a vajdasági magyarok kisebbségi jogainak megvédésére, és Orbán cserébe Belgrád minden kezdeményezését pártolja, többek között a szerbek kiválását Bosznia-Hercegovinából, ami tiltakozást váltott ki az Egyesült Államok, Franciaország, Németország, Olaszország részéről, amivel csak eszkalálódik a helyzet.