„Klubrádió
A lényeg

Volodimir Zelenszkij felhívta Orbán Viktort

21/06/2022 13:46

| Szerző: Klubrádió

"Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke kedden felhívta Orbán Viktor miniszterelnököt; a megbeszélésen Ukrajna európai integrációjáról, a háborús menekültek befogadásáról valamint a magyar-ukrán együttműködés egyéb területeiről volt szó” - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkára.

A magyar miniszterelnök biztosította az ukrán elnököt, hogy a héten tartandó európai uniós csúcstalálkozón Brüsszelben azt az álláspontot fogja képviselni, hogy Magyarország támogatja Ukrajna uniós tagjelölti státuszát, és hogy minél előbb le kell bontani a bürokratikus akadályokat Ukrajna tényleges csatlakozása előtt – közölte az MTI-n keresztül Havasi.

Havasi tájékoztatása szerint Orbán arról is beszélt, hogy Magyarország eddig közel 800 ezer ukrajnai menekültet fogadott be (bár ezek túlnyomó többsége nem maradt az országban); készen áll a további energiaügyi együttműködésre, az ukrán gabona vasúti fuvarozására, valamint még több ukrán diák fogadására is.

A hivatalos tájékoztatóban a sajtótitkár arról nem számolt be, hogy Zelenszkij mit mondott Orbánnak, és hogy a megnevezett témákon felül mi volt az ukrán elnök szándéka a telefonhívással. Annyit azért kiemelt, hogy Zelenszkij az ukrán nép nevében köszönetet mondott a magyar segítségért.

Ez a beszélgetés azért is érdekes, mert a két politikus viszonya egyáltalán nem volt felhőtlen a háború kitörése óta:
A magyar miniszterelnök miután megnyerte a magyarországi országgyűlési választásokat, győzelmi beszédében azt mondta, hogy azért is volt nehéz győzniük, mert az egész világ összeesküdött ellenük, Zelenszkijjel együtt.

Zelenszkij később nyilvánosan is kritizálta Orbánt, mert nem állt ki teljes mellszélességgel Ukrajna mellett, nem támogatja Zelenszkijéket fegyverekkel az oroszok elleni háborúban és Orbán energetikai érdekei miatt nem vesz tudomást arról, hogy Ukrajnában ártatlan civilek ezreit ölték meg az orosz megszállók.

A Telex megkérdezte, a miniszterelnök elfogadja-e Volodimir Zelenszkij meghívását, elmegy-e Orbán Kijevbe. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt válaszolta: „Ahogy megszokhatták, a miniszterelnök minden hivatalos nemzetközi programjáról kellő időben tájékoztatást adunk a szerkesztőségeknek.”

(444.hu)