„Köszönjük,
A lényeg

Havasiék elhallgatták, hogy Zelenszkij a hetedi szankcióról is beszélt Orbánnal

22/06/2022 08:40

Orbán Viktor sejtelmes és büszkélkedő posztban jelentette be tegnap, hogy felhívta őt az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij, de kiderült, hogy Orbá csak egyike volt azon vezetőknek, akikkel Zelenszkij tegnap telefonon beszélt. A 444 szerint hét európai politikai vezetőt hívott fel az ukrán elnök a hét második felében esedékes EU-csúcs előtt: Szlovákia, Litvánia, Portugália, Spanyolország, Horvátország és Írország vezetőit.

 
Orbán telefonja
 

 

Jellemző, hogy amíg a kormányfő szóvivője, Havasi Bertalan arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a megbeszélésen Ukrajna európai integrációjáról, a háborús menekültek befogadásáról valamint a magyar-ukrán együttműködés egyéb területeiről volt szó, és Zelenszkij megköszönte a magyar segítséget, addig Zelenszkij éjszakai beszámolójából az is kiderült, azért szó volt a az Oroszország elleni hetedik szankciós csomag bevezetésének szükségességéről is.

Zelenszkij minden megbeszélésén hangoztatja, hogy az EU-nak a lehető leggyorsabban össze kell állítania és el kell fogadnia a hetedik csomagot. „Oroszországnak folyamatosan éreznie kell magán a nyomást, válaszként a háborúért és Európa-ellenes politikájáért. A Litvániával szembeni fenyegetések, a fokozódó energiaipari nyomás, az élelmiszerválsággal kapcsolatos hazug állítások mind olyan tényezők, amelyek sürgető fellépést tesznek szükségessé” – idézte a 444 az ukrán elnököt, aki jelezte, folytatja a telefonhívásokat annak érdekében, hogy az Unió meghozza Ukrajnával kapcsolatos történelmi döntését. „Számukra ez nagyon fontos”.