„Klubrádió
A lényeg

Egy nap alatt el is fogadnák a szigorúbb kata-törvényt

11/07/2022 17:55

| Szerző: Klubrádió

Hétfőn nyújtották be, kedden már el is fogadhatja a parlament a katával kapcsolatos adómódosítást, ugyanis Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hétfőn azt kérte a kormány nevében az Országgyűlés elnökétől, hogy a törvényjavaslatot kivételes eljárásban tárgyalják.

Eszerint a módosító javaslat benyújtására a kivételes eljárást elrendelő döntés meghozatalát követő három órán belül van lehetőség; az összevont vitára 2022. július 12-én (kedden) 1. napirendi pontként sor kerülhet a parlamentben; majd az összegző módosító javaslatról szintén már 2022. július 12-én (kedden) dönthetnek és zárószavazást is tarthatnak.

Semjén Zsolt szerint „a napirendi javaslat módosítását a törvényjavaslat mielőbbi elfogadásához fűződő kiemelt kormányzati érdek indokolja”.

Az új szabályokat így egyetlen nap alatt átverhetik. Ha a parlament megszavazza, az új kisadózói szabályok szeptember 1-jén lépnek hatályba.

Nagyon sok embert érint

A G7 korábbi cikkében olvasható az a KSH-adat, amely szerint a magyarországi kisadózók száma 2015 és 2021 között 130 ezerről 450 ezerre nőtt, ezzel pedig az összes foglalkoztatotton belüli arányuk 3-ról csaknem 10 százalékra emelkedett ebben az időszakban.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a módosítás alapján 18 millió forintra emelik a katás bevételi értékhatárt, és azok választhatják majd az új adózási formát, akik a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő egyéni vállalkozók. (Ilyenek például a szépségipar dolgozói.) Tehát az új katásoknak csak magánszemélyektől származhat bevételük, kivéve a taxisokat.

(via Telex, Portfolió, kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor)