„Klubrádió
Esti gyors

Szent-Iványi Gulyás bejelentéseiről: Ott még nem tartunk, hogy az EU erre igent mondjon

7/07/2022 19:37

| Szerző: Klubrádió

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a kormányinfón elmondta: négy pontban engednek Brüsszelnek, hogy megkapják a Magyarországnak szánt helyreállítási pénzeket. Szent-Iványi István volt külügyi államtitkár, külpolitikai elemző szerint ott még nem tartunk, hogy az Európai Unió erre igent mondjon. Közölte, ezek technikai kérdések, a probléma, a mindent átható korrupció ezeknél súlyosabb. Elmondta ugyanakkor, hogy az Európai Tanácsban vannak más hangok is, akadnak, akik most, a háború és a válság idején nem akarják növelni a belső feszültséget.

2022. július 07. Esti gyors / részlet, Szent-Iványi István (22.07.07.)
06:57
00:00

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón jelentette be, négy pontban engednek az Európai Uniónak azért, hogy végre megkapják az úgynevezett helyreállítási alap pénzeit. Ezek a következők: 

  • Magyarország 15 százalék alá mérsékli az egy ajánlattevős közbeszerzések arányát;
  • korrupciós büntetőügyekben az ügyészség döntésével ellentétben legyen helye bírósági jogorvoslatnak;
  • a kormány által kezdeményezett jogalkotást megelőzően a társadalmi konzultációra időt kell biztosítani és a kormány a speciális jogalkotási lehetőségek arányát csökkenti;
  • Magyarországnak az EU-s források jelentős részét arra kell fordítania, hogy a lehető legnagyobb energiafüggetlenséget érje el.

Arról kérdeztük Szent-Iványi István volt külügyi államtitkárt, külpolitikai elemzőt az Esti gyorsban, hogy ez elegendő lesz-e.  Azt mondta: még nem tartunk ott, hogy Brüsszel erre igent mondjon. Az látszik, hogy a kormány elmozdult a korábbi elutasító magatartásától. Az sem véletlen, hogy ezzel a bejelentéssel kezdte Gulyás Gergely a kormányinfót, mert drámain zuhan a forint, és kellett egy megnyugtató bejelentés. Közölte: Brüsszeli források egyáltalán nem beszélnek arról, hogy közel lenne a megállapodás, leghamarabb ősszel képzelhető el.

Ezek technikai kérdések, amelyek természetesen fontosak, de az alapvető probléma ennél mélyebb és súlyosabb. A korrupció súlyosan áthatja a magyar intézményrendszert, nem biztosított a korrupciós ügyek felderítése és minimális arányban hoznak érdemi intézkedéseket. A legutóbbi példa erre az Öveges-program, amely „egy 14 milliárdos elcsalt projekt”, és összesen egy év felfüggesztett büntetést, illetve egymillió forint kártérítést szabtak ki. A főbűnösöket kimentették, egy kishalat odadobtak, hogy azt lehessen látni, hogy tettek valamit. Ez az ügyészség taktikája alapvetően.

Szent-Iványi nem valószínűsíti a gyors megállapodást, noha a kormánynak az lenne az érdeke. Ugyanis versenyt futnak az idővel, ha november végéig nem írják alá a megállapodást, akkor a helyreállítási és újjáépítési alap pénzeinek a 70 százaléka elmegy, tehát már csak a 30 százalékról lehet alkudozni. 

A meghatározó EU-tagországok magatartásával kapcsolatos kérdésre azt mondta: Berlinben egyértelmű és világos változás van a korábbiakhoz képest, az új német kormány határozottan fellépést követel. Vannak kemény, kérlelhetetlen hangok, mint Daniel Freund német zöldpárti képviselő és frakciója, aki szerint nemcsak a helyreállítási alap, hanem a hétéves költségvetés ciklus pénzeit is be kellene fagyasztani. Ezt alá is támasztották három nemzetközi hírű jogászprofesszor, Kim Lane Scheppele, az amerikai Princeton Egyetem, R. Daniel Kelemen, az amerikai Rutgers Egyetem és John Morijn, a hollandiai Groningen Egyetem tanára szakvéleményével.

Ugyanakkor az is tény – hívta fel a figyelmet az elemző –, hogy ellentmondásos híreket hallani, a Tanácsban vannak más hangok is. Olyanok, hogy most válság, háború, recesszió van, nem kellene belső frontot nyitni, nem kell a feszültséget növelni, meg kell őrizni az egységet. Persze ez az egység eleve kérdéses – tette hozzá –, hiszen a magyar kormány gyakran vétózik, például Kirill pátriárka vagy a globális minimumadó ügyében. Ezért nehéz jósolni, mert ellentmondásosak az információk, de az biztos, hogy az alaphangulat alapján valamilyen következménye kell, hogy legyen annak, ami történt. Azt nem lehet megjósolni, hogy ez mennyire lesz drasztikus. De szerinte az elképzelhetetlen, hogy úgy záruljon le az eljárás, hogy a magyar kormány tevékenységével nincs semmi probléma. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors
2022. július 07., csütörtök 18:30
Műsorvezető: Kárpáti János