„Klubrádió
A lényeg

Gulyás Gergely: Brüsszel négy javaslatát elfogadta a kormány

7/07/2022 12:37

| Szerző: Klubrádió

A csütörtök délben kezdődött Kormányinfón Gulyás Gergely a megszokott módon előbb a kormányülésen született döntésekről tájékoztat, majd válaszol az újságírói kérdésekre. A közelmúltban bevezetett rendszer értelmében a kormányinfó csupán kétórás lesz.

– 10 órás ülést tartott szerdán a kormány, kezdte a Kormányinfót Gulyás Gergely. Mint mondta, a piaci félelmek ellenére, ami a forint árfolyamában is meglátszik, a magyar gazdaság fundamentumai kifejezetten erősek, a pillanatnyilag legfrissebb ipari termelési növekedés mértéke 9,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a teljes foglakoztatottsághoz közeli szint biztosított, közel 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon, a költségvetési bevételek jelentősen nőnek. Úgy fogalmazott, hogy az árfolyamot az energia- és gázárak mozgatják, ezért gyengül az euró a dollárhoz képest és a forint is.

– A brüsszeli javaslatok közül elfogadták, hogy
Magyarország 15 százalék alá mérsékli az egy ajánlattevős közbeszerzések arányát;
a korrupciós büntetőügyekben az ügyészség döntésével ellentétben legyen helye bírósági jogorvoslatnak;
a kormány által kezdeményezett jogalkotást megelőzően a társadalmi konzultációra időt kell biztosítani és a kormány a speciális jogalkotási lehetőségek arányát csökkenti;
Magyarországnak az EU-s források egy részét arra kell fordítania, hogy a lehető legnagyobb energiafüggetlenséget érjék el.

A kormány elküldte további javaslatait az Európai Bizottságnak, amik a megállapodáshoz szükségesek, ami ha sikerül, akkor jövő év augusztusáig van lehetőség hitelt is lehívni – írja a 24.hu.