„Klubrádió
A lényeg

Kormányinfó: Gulyás szerint ha jobb idők jönnek, akkor lehet majd béremelés

7/07/2022 14:51

| Szerző: Klubrádió

Ha jobb idők jönnek, például véget ér a háború, akkor lehet majd a közszférában és más szektorokban is béremelés – mondta Gulyás Gergely csütörtökön. A Miniszterelnökséget vezető miniszter az egészségügyben is ezt mondta: a háború miatt "tévedés lenne" béremelésről beszélni. A pedagógusok és a rendvédelmi dolgozók bérénél pedig megint az EU-t és az ellenzéket emlegette. Szerinte a Varga Judit által egy bírói fórumon emlegetett nagy megszorítás azt jelenti, hogy a kormány magán spórol. Operatív törzs szervezi a tűzijátékot is.

Béremelés

Most ebben a nehéz gazdasági helyzetben azt próbáljuk megvédeni, amit korábban elértünk – mondta a miniszter. Ha jobb idők jönnek, véget ér a háború, kedvezőbb energiaárak lesznek, akkor ugyanazt a fizetésemelés-ütemet szeretnék fenntartani, amit az elmúlt tíz évben tapasztalni lehetett, akkor jöhet majd a közszférában és más szektorokban is béremelés.

Elég sokat tettünk annak érdekében az egészségügy területén, hogy a korábbi méltatlan bérhelyzet méltóvá váljon, és a hálapénz is megszűnjön – közölte Gulyás. Az a célja a kormánynak, hogy folytatódjon a béremelés, de ameddig háború van a szomszédban, és napról napra nőnek az energiaárak Európában, tévedés lenne a miniszter szerint béremelésről beszélni.

Arról is beszélt a Miniszterelnökség vezetője, hogy ha van terület, ahol a béremelés kifejezetten indokolt, az a pedagógusok és a fegyveresek. Ezért is jó lenne szerinte, ha "a baloldal nem nehezítené meg, hogy az uniós forrásokat kifizessék Magyarországnak", mert abból finanszíroznák a béremeléseket. Arra nem válaszolt, hogy a pedagógusok a beígért háromszor tízszázalékos béremelés felett a magas infláció miatt kapnak-e további emelést.

Ezek után a 444 megkérdezte a 444 Gulyás Gergelyt, hogy ha szerinte nincs most itt az ideje béremelésekről beszélni, akkor miért emelték meg a miniszterelnökét és miért éppen ő nyújtott be törvényjavaslatot Orbán Viktor fizetésének a megduplázásáról. Erre azt mondta, hogy a központi költségvetés szempontjából egy fizetést ki tudnak gazdálkodni, de az sem egy normális állapot, hogy a miniszterelnök lényegesen kevesebbet keres, mint mondjuk egy 5 fős ellenzéki frakció frakcióvezetője. Megismételte azt a kormányoldalról már elhangzott állítást is, hogy mindenkinek a bérét előbb rendezték, csak utána került sorra Orbán Viktor. Aki jelenleg 4,9 millió forintot keres.

Megszorítás vagy nem megszorítás? 

A megszorítás kifejezés nem szerepel a kormány szókészletében, szemben a baloldallal – ezt Varga Judit szavaira reagálta Gulyás Gergely. Az igazságügyi miniszter az Országos Bírói Tanács (OBT) ülésén beszélt arról, hogy a jövő évi költségvetésben nagy megszorítások vannak. Gulyás szerint Varga arra gondolt, hogy a kormány saját magán spórol.

Autósüldözés

„Budapesten autósüldözés folyik” a miniszter szerint, és ennek az az egyik új epizódja, hogy az új fővárosi parkolási rendszer bevezetésével jelentősen nőnek a parkolási díjak. A főváros vezetése bűnösnek tekinti azokat az embereket, akik autóba merészelnek ülni -mondta.

Nem kell újra maszk

Nem emelkednek olyan mértékben a koronavírus-esetszámok, hogy korlátozásokat kelljen bevezetni.

Operatív törzs a tűzijátékra is

Idén is lesz tűzijáték augusztus 20-án, és már operatív törzs is alakult a szervezésre. Európa legnagyobb, 32 perces tűzijátéka lesz, és nagyszabású programsorozattal készül a kormány – erről Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő beszélt.

A kormányinfón elhangzott európai uniós ügyekről, például, hogy a kormány Gulyás szerint az Európai Bizottság négy javaslatát is megfogadja, ITT írtunk.

(via Telex, 444, kép: MTI/Máthé Zoltán)